odjeci tragedije u srbiji

Fuchs: Uvjeren sam da su naše škole sigurne

04.05.2023 u 16:14

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u Vladi je dao izjavu za medije, a u kojoj se osvrnuo na nezapamćenu tragediju u Beogradu koja se dogodila jučer kao i na sigurnost u hrvatskim školama.

'Još jedanput bih ponovio naše izraze duboke sućuti svima koji su pogođeni ovom tragedijom u Beogradu. Poslali smo službeni dopis ministru', rekao je uvodno.

Potom se osvrnuo na situaciju u Hrvatskoj, prenosi HRT.

'Smatram i dalje da su naše škole sigurne, ovo su posljedice širih zbivanja. Mi nešto drugačije radimo, rekao sam da ćemo formirati jedan koordinacijski tim, državni tajnici su u kontaktu. U svakom od ministarstava postoji dio koji se bavi sigurnošću', ističe ministar.

Dodaje da imaju interventne timove psihologa, čim se dogodi neki problem, oni odmah dolaze na teren. Ističe također da je prepoznavanje devijantnih situacija kod djece očito ključ prevencije zbivanja za koje nismo niti mogli pomisliti da bi se mogla događati unutar škola.

'Ukupno društvo mora igrati ulogu koordinatora i podupiratelja prepoznavajući problem koji bi se možda mogao dogoditi. A dogodio. Nakon online nastave, COVID-a, to je ostavilo tragova na psihofizičkom razvoju djece. Zaposlili smo sto novih psihologa, to nisu mali brojevi. Problem je što psihologa na tržištu rada nema. Nadam se da će se situacija poboljšati, da će sveučilišta povećati upisne kvote', kaže ministar Fuchs.

Također ističe da je jedna od ideja cijelodnevne škola da se nastava više individualizira, da bi učitelji i profesori bolje poznavali djecu. 'Neopterećena djeca koja bi dolazila kući bolje bi se mogla familijarizirati s roditeljima te se družiti. U tom dijelu bi se neka devijantna ponašanja mogla lakše i bolje uočiti', kazao je.

  • +6
Građani polažu cvijeće te pale svijeće ispred škole Izvor: Pixsell / Autor: M.M./ATAImages/PIXSELL

Fuchs: Iznenađen sam kako su mediji u Srbiji u detalje opisivali što se događalo

S obzirom na utjecaj društvenih mreža, mnogi se boje da bi ovo u Beogradu mogu biti tek prvi u nizu sličnih slučajeva. Kako to spriječiti? 

'Ne znam odgovor na to pitanje. Ne znam kako se nešto može zabraniti ili ne. Jučer sam izjavio da sam malo iznenađen kako su mediji u Srbiji prenijeli detaljno sve što se događalo oko toga. Ne znam je li to najbolje. Poglavito snimke koje se stavljaju na mreže i TikTokove. To sigurno nije dobro. Kako spriječiti? Ja nemam formulu za takvo nešto, to je komplicirano pitanje. Nekada ranije smo s medijima razgovarali, kada je bilo pitanje divljanja na sportskim terenima, da je bio dogovor da se kamere gase, da oni "antiheroji" koji se promoviraju, da ne budu šire dostupni. Nemamo za sada formulu, ali možda ćemo je iznjedriti u jednom širem koordinacijskom razgovoru', kazao je.

Govoreći o psiholozima, kaže da nemaju sve škole u Hrvatskoj barem jednog psihologa. 'Idemo od većih škola prema manjima', ističe ministar.