EKSPERIMENTALNI PROGRAM

Frizeri će imati manje prakse, a hrvatski i matematiku učit će kao gimnazijalci!?

24.07.2019 u 09:42

Bionic
Reading

Od jeseni se, uz postojeći trogodišnji program, eksperimentalno uvodi novi dualni model obrazovanja frizera u šest srednjih škola u Dubrovniku, Varaždinu, Karlovcu, Virovitici, Splitu i Bujama

Tako će se budući frizeri moći obrazovati kroz četiri godine po novom strukovnom kurikulumu izrađenom u dogovoru s poslodavcima, kako navode iz Ministarstva znanosti i obrazovanja te dodaju kako je glavni razlog za godinu dulje leži u unapređenju programa i profesionalnom razvoju frizera, piše Jutarnji list.

Prema ovom modelu učenici će imati 2369 sati praktične nastave, što je 231 sat manje nego u trogodišnjem programu te će imati dvostruko više općeobrazovnog dijela koji je u trogodišnjem programu ukupno 854 sati.

'Predviđeni ishodi učenja omogućit će učenicima kompetencije potrebne za učinkovito komuniciranje u svijetu rada, kroz osnaživanje komunikacijskih vještina, za upotrebu tehnologija kao temelja digitalne pismenosti, ali i svih ostalih sfera osobnog života budućih frizera', objašnjavaju iz Ministartsva.

Završeni osmoškolci skloni radu u frizerskom salonu odsad će imati opciju školovanja za frizere u trajanju od četiri godine. Program za frizere oko dva desetljeća provodi se na trogodišnjoj razini, i to u 39 srednjih škola u Hrvatskoj, a glavni razlog za godinu dulje, navode nadležni u Ministarstvu obrazovanja, leži u unapređenju programa i profesionalnom razvoju frizera.

Iz Ceha frizera i kozmetičara Hrvatske nisu zadovoljni, iako su se zalagali za produljenje frizerskog školovanja, jer u ovom programu postoje nelogičnosti, pa su uputili primjedbe. Naime, učenici će učiti hrvatski jezik i matematiku sadržajno gotovo isto kao u gimnazijskom programu.

  • +30
Ilustrativna galerija / 15. međunarodni frizerski festival, Hairstyle News 2018 Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

'...Frizeri trebaju znati matematiku svoje struke, moraju znati izračunati troškove, postotke, likvidnost obrta, takva nam matematika treba. Poslodavci su trebali aktivno sudjelovati u stvaranju novog kurikuluma, no jako kasno smo uključeni u sve, a i u malome broju. Sada je proces krenuo i vjerujem da će se nelogičnosti ispraviti nakon eksperimentalne godine', govori predsjednik Ceha frizera i kozmetičara Hrvatske Joško Tafra ujedno vlasnik frizerskih salona u Splitu i Omišu.

Kao razloge za produljenje školovanja navodi averziju koji roditelji imaju prema trogodišnjem školovanju koje nema prohodnost prema studiju. Zatim, dobiva se dodatna godina prepuna praktičnog rada pa se očekuje da će mladi frizeri imati više iskustva u struci, a pritom će dobno biti zreliji i odgovorniji. Nadalje, četverogodišnje škole u pravilu dobivaju kvalitetnije đake te će frizeri odsad moći na maturu, a žele li, mogu i na fakultet.

Ističe kako poslodavci neće dulje čekati jer su i dosad morali ulagati godinu ili dvije u učenike da bi postali rentabilni radnici.

'...i to ulaganje išlo je na teret poslodavaca. Uz to, mladi ljudi nakon tri godine školovanja ranije su dobno ulazili u svijet rada, ali su se ranije i potrošili', objašnjava Tafra te zaključuje da je ljudski ponuditi četiri godine školovanja 'jer zašto bi djeca bila uskraćena za jednu godinu u odnosu na druge'.