POD PRIJETNJOM RASKIDA KOALICIJE

Friščić: Spriječio sam Kosor da proda Podravku

Bionic
Reading

Dok je Hrvatsku potresala afera Spice, premijerka Jadranka Kosor htjela je prodati Podravku Emilu Tedeschiju. U tome ju je spriječio Josip Friščić, kako je sam otkrio u intervjuu za tjednik Podravski list. Friščić je, tvrdi Kosoričin koalicijski partner, zaprijetio odlaskom iz Vlade ako dođe do prodaje Podravke

'Neki su prosudili da je tada bila prava prilika da se Podravka preuzme. Dionice su pale, lokalna politička struktura se posvadila i mislili su da je došlo pravo vrijeme za preuzimanje tvrtke. Bilo je tada i mnogo upita. Moram reći da me premijerka dvaput zvala na razgovor te mi rekla da joj neki gospodarski savjetnici preporučuju da bi zbog afere i svih političkih konotacija bilo najbolje da se Podravka proda. Tada sam joj otvoreno rekao kako tog časa mi više nismo partneri', rekao je Friščić u razgovoru za Podravski list, čije najzanimljivije detalje iznosi PortalOko. Pojasnio je kako to znači da bi HSS srušio Vladu napuštanjem koalicije.

'Prodaja Podravke jednokratno bi značila da će država dobiti novac i baš ništa drugo. A ja nisam otišao u Zagreb da bih svoj kraj ostavio bez najvećega gospodarskog subjekta', rekao je prvi čovjek HSS-a.

Friščić se u razgovoru za Podravski list osvrnuo na afere istaknutih 'seljaka', direktora Hrvatskih voda Jadranka Husarića i čelnika Janafa Ante Markova.

'Danas je u Hrvatskoj, nažalost, svaki javni posao pod upitnikom. Apsolutno podupirem antikorupcijsku borbu i provjeru svih sumnji, ali danas se nitko ne usudi ništa potpisivati. Ako govorimo o JANAF-u, točno je da je kupio dio Diokijevih kapaciteta, ali ne iz hira, već EU-obveze da Hrvatska mora stvoriti kapacitete za skladištenje goriva. Prije sklapanja ugovora napravljena je procjena vrijednosti nekretnina, a odluke o kupnji donesene su na mjerodavnim tijelima tvrtke', kaže Friščić i napominje kako tu ne vidi ništa sporno.

'Kad je o Hrvatskim vodama riječ, na natječaju bilo je i jeftinijih ponuda od odabranih, ali ako netko nudi ugradnju betona po 60 kuna, onda mora računati da barem šljunak i cement ukrade, prijevoz i radnike ne plati, a upitno je hoće li platiti i porez državi. No slažem se da sve treba provjeriti i otkloniti svaku sumnju', odgovorio je Friščić.