NOVI GLAVNI UREDNIK

Frank preuzima kormilo Novog lista i otkriva nam planove

04.01.2017 u 13:32

Bionic
Reading

Robert Frank, bivši glasnogovornik NK Rijeka, a prije toga dugogodišnji novinar Novog lista, u ponedjeljak 9. siječnja i službeno će postati glavni urednik riječkog dnevnog lista. Potvrdio nam je to za tportal sam Frank, kazavši kako će najprije biti v.d. glavnog urednika, a nakon toga, uvjeren je, i bez prefiksa v.d.

Iako se spekuliralo da bi se o Frankovu imenovanju ovih dana trebala izjasniti redakcija, sukladno Zakonu o medijima i Statutu Novog lista, to se neće dogoditi. Naime, nakon što je Redakcijsko vijeće upozorilo da bi se izjašnjavanjem o (ne)potpori Franku prekršio Statut jer on ne zadovoljava formalne uvjete - nema VSS, već samo SSS - u Upravi kuće našli su način da to privremeno preskoče, pa će biti postavljen za v.d.-a, za što nije predviđeno izjašnjavanje.

Prema Statutu, v.d. glavnog urednika može biti imenovan na godinu dana. Neslužbeno se doznaje da bi unutar godinu dana moglo doći do izmjena Statuta koje bi preciznije definirale tko sve može biti glavni urednik, a hoće li one omogućiti da i Frank zadovoljava uvjete, tek ostaje vidjeti.

'Važnije od formalne potvrde, koja naravno nije beznačajan element, je da se Novi list u idućih godinu dana stabilizira, da se smanji trend pada prodaje, da postane sadržajniji, vjerodostojniji i kredibilniji. Važnije je da pokrenem redakciju koja ima strahovit potencijal i da Novi list vratimo na pozicije koje je nekad imao. U razgovorima s ljudima iz zagrebačkog dopisništva i kolegama iz Rijeke, kojima je prisustvovalo 90 posto zaposlenika, shvatio sam da imam veliku podršku', kazao je Frank.

'Novi list se u predstečajnoj nagodbi obvezao smanjiti broj zaposlenih za 40 ljudi, ali u razgovorima s vlasnicima dobio sam potvrdu da nikakvih radikalnih rezova i broja zaposlenika neće biti. Nemam obvezu smanjenja broja ljudi za 40. Ona se može, ali i ne mora provesti. Za Novi list je bitno da ispunjava svoje financijske obveze. Sigurno je da će doći do prirodnog odljeva ljudi, a dio ih je već zatražio da ode i za to će dobiti zakonski propisane otpremnine', pojasnio je Frank.

Dosadašnji urednik Nenad Hlača, imenovan na četverogodišnji mandat u ožujku prošle godine, neslužbeno doznajemo, bit će prebačen na drugo uredničko mjesto. Novi list je prije nešto više od godinu dana iz ruku Alberta Faggiana preuzeo slovački koncern JOJ Media House, a sama transakcija zaključena je u ljeto ove godine, kada je Trgovački sud u Rijeci objavio rješenje o upisu promjena članova uprave i nadzornog odbora.

Iza JOJ Media Housea stoji češko-slovački financijski fond J&T, koji je tri lista (Novi, Zadarski i Glas Istre) u paketu preuzeo nakon odluke Zagrebačke banke, najvećeg vjerovnika Novog lista, u predstečajnoj nagodbi. Nakon što je preuzela Novi list u javnosti se spekuliralo da iza kupnje stoji HDZ, što su iz te tvrtke odbacili.