susret u parizu

Francuzi i Nijemci pokreću 'alijansu za Sahel'

13.07.2017 u 11:59

Bionic
Reading

Francuska i njemačka vlada održat će tijekom dana zajedničku sjednicu u Parizu, kojom će predsjedati francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel

Održavanje zajedničke sjednice, koja bi se trebala odvijati tijekom ručka u Elizejskoj palači, simbolično pokazuje blisku suradnju dviju zemalja koje su u središtu politike Europske unije. 

Prethodit će joj sastanak Francusko-njemačkog obrambenog i sigurnosnog vijeća, koji uključuje dvoje čelnika te njihove ministre vanjskih i unutarnjih poslova, obrane i razvitka.

Kako su obje zemlje, i Francuska i Njemačka, pretrpjele u posljednje dvije godine žestoke i smrtonosne terorističke napade, za koje je uglavnom krivicu preuzela teroristička Islamska država, očekuje se da će se sastanak usmjeriti prije svega na borbu protiv terorizma.

Izvori iz Elizejske palače navode kako se očekuje da će biti najavljeno potpisivanje sporazuma i izjava o načelima bliže europske obrambene suradnje.

Macron pozvao Njemačku da snažnije ulaže u Europi

U intervjuu danom uoči sastanka francuski predsjednik Macron pozvao je Njemačku da snažnije ulaže u Europu. 'Njemačka se mora usmjeriti na jačanje javnih i privatnih investicija u Europi', kazao je Macron za list Ouest-France i njemačku medijsku skupinu Funke. 'No trebamo otkriti koji je scenarij pogodan u kombinaciji s ekonomskim rezonom', dodao je Macron.

Očekuje se da će Macron i Merkel pokrenuti 'alijansu za Sahel' kako bi poduprli zemlje zapadnoafričke regije u suočavanju s terorističkom prijetnjom.

Macron, izabran u svibnju, snažno je proeuropski usmjeren i već je razvio dinamične radne odnose s kancelarkom Merkel

Francuski predsjednik već je u više istaknuo kako Francuska treba revitalizirati svoju ekonomiju i srediti svoje javne financije na način koji će povratiti njezin kredibilitet unutar Europske unije  i posebice s Njemačkom.

'Europa je osnovana na obećanju mira, napretka i prosperiteta. Danas trebamo viziju koja će obnoviti to obećanje', izjavio je Macron uoči sastanka dodavši da je 'riječ o viziji Europe koja ponovno inspirira'.