SPORNO IMENOVANJE

Francuski sud odlučuje može li se djetetu nadjenuti ime Džihad

24.10.2017 u 21:58

Bionic
Reading

Jedna muslimanska obitelj na jugu Francuske ovih dana trebala bi doznati može li svojoj bebi dati ime Džihad jer će o tome odlučivati francuski sud, javlja agencija AFP

Kako javlja spomenuta agencija, slučaj imenovanja djeteta po arapskoj riječi za borbu završio je na sudu u Toulouseu nakon što su roditelji u kolovozu prijavili bebu namjeravajući je nazvati Džihad, što pak lokalne vlasti nisu željele dozvoliti.

Odluka 'viših instanci' očekuje se ovih dana, a agencija AFP napominje kako će sud najvjerojatnije donijeti odluku prema kojoj će roditelji dječaku morati nadjenuti neko drugo ime.

Iako 'džihad' za muslimane može značiti i osobnu i nenasilnu borbu protiv grijeha, a ne samo sveti rat protiv nevjernika, ta riječ se uglavnom vezuje za ekstremiste.

Valja napomenuti kako obitelji u Francuskoj mogu slobodno birati dječja imena, no do 1993. godine mogla su se davati isključivo s popisa odobrenih imena. Ipak, i dalje vrijedi pravilo prema kojem se lokalne vlasti mogu obratiti tužiteljstvu ako smatraju da roditeljski izbor imena može naškoditi djetetu.

U studenom prošle godine ured gradonačelnika Nice prijavio je roditelje koji su svojem sinu dali ime Mohamed Merah. Ime je to napadača koji je 2012. godine ubio sedam ljudi, među kojima troje židovske djece. Nakon odluke suda roditelji su morali promijeniti djetetovo ime.

Prije četiri godine jedna majka u Francuskoj nadjenula je svojem djetetu ime Džihad te ga je prvi dan poslala u školu odjevenog u majicu s natpisima 'Ja sam bomba' i 'Džihad, rođen 11. rujna', zbog čega je osuđena na uvjetnu zatvorsku kaznu za veličanje terorizma.