bivši kosovski premijer

Francuski sud odgodio odluku o izručenju Haradinaja Srbiji

02.03.2017 u 12:25

Bionic
Reading

Na zahtjev Beograda koji je zatražio dodatno vrijeme za prikupljanje informacija francuski sud u Colmaru u četvrtak je odgodio odluku o mogućem izručenju Srbiji bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja što je on nazvao "sramotnom političkom odlukom", prenose agencije

Sud u Colmaru je odluku o izručenju odgodio za 6. travnja, ispunivši zahtjev Srbije koja traži dodatno vrijeme za prikupljanje informacija.

"Vi koji ste donijeli ovu sramotnu odluku trebali biste se stidjeti. Nastavit ću se boriti protiv te odluke", poručio je bivši premijer i ponovio da je njegov slučaj bio predmet na Haaškom sudu.

"Ja sam politički talac. Sud je još mjesec dana dao srbijanskim vlastima da dostave dodatne informacije", dodao je Haradinaj novinarima na francuskom ispred zgrade suda.

Francuske vlasti uhitile su Haradinaja 4. siječnja na zahtjev Srbije koja ga kao zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) smatra odgovornim za zločine prema Srbima počinjene na Kosovu tijekom rata 1998/99.

Njegovo je uhićenje dodatno zategnulo napete odnose između Srbije i Kosova koje je svoju nezavisnost proglasilo 2008. uz blagoslov Zapada. Kosovo od tada traži da Beograd prestane goniti Kosovare povezane s ratom na Kosovu.

Haradinajov Savez za budućnost Kosova zatražio je od francuskih vlasti da protiv njega obustavi sve sudske postupke.

Srbija je odmah u siječnju poručila da će odbiti izručiti sve osobe koje Francuska traži ako ne udovolji njezinu zahtjevu za izručenjem Haradinaja.

Agencija Tanjug prenijela je u četvrtak da je srbijansko ministarstvo pravosuđa prije dva dana proslijedio Prizitvnom sudu u Francuskoj dodatnu dokumentaciju vezanu za izručenje Haradinaja.