smanjuje rizik

Francuski predsjednik u Libiji otvara hotspotove za razmatranje zahtjeva za azil

27.07.2017 u 15:16

Bionic
Reading

Francuska će od ovog ljeta početi u Libiji otvarati centre za razmatranje zahtjeva za azilom, rekao je u četvrtak predsjednik Emmanuel Macron

'Ideja nam je otvarati u Libiji hotspotove kako ljudi ne bi kretali u ekstremne rizike, iako svi ne mogu dobiti azil. Planiram to pokrenuti ovog ljeta, sa ili bez Europe', najavio je francuski predsjednik tijekom posjeta prihvatom centru za izbjeglice u Orleansu, u središnjem dijelu zemlje.

'Poslat ću izaslanstva Francuskog ureda za zaštitu izbjeglica i apatrida u talijanske hotspotove i spreman sam poslati ih u Libiju', precizirao je i spomenuo mogućnost osnivanja takvih centara i u Nigeru.

'Druge su zemlje vrlo neodlučne'

Macron je dodao da su druge europske zemlje vrlo neodlučne i da će ih pokušati pokrenuti.

Naglasio je da trebaju biti zadovoljeni sigurnosni uvjeti, što danas nije slučaj i objasnio da je cilj razmotriti zahtjeve prije kretanja migranata prema Europi, radije nego pustiti ljude da prelaze Sredozemno more riskirajući život.

Dodao je da se između 800.000 i milijun osoba nalazi trenutno u Libiji u izbjegličkim logorima i hangarima gdje nemaju ni minimalne životne uvjete, naglasivši potrebu stabiliziranja Libije.

Macron se u privremenom prihvatnom centru susreo s dvije obitelji koje su prije nekoliko mjeseci dobile izbjeglički status, jedna je iz Alepa u Siriji, a druga iz Brazzavillea u Kongu.

On je naglasio razliku između tražitelja azila i ekonomskih migranata i dodao da ne postoji zemlja koja bi mogla primiti sve ekonomske migrante.