TEŽAK ŠEST MILIJARDI EURA

U padu helikoptera poginuo Olivier Dassault, francuski milijarder i vlasnik proizvođača borbenih zrakoplova o čijoj nabavci razmišlja i Hrvatska

07.03.2021 u 21:32

Bionic
Reading

Francuski milijarder i parlamentarni zastupnik Olivier Dassault, jedan od nasljednika tvrtke Dassault koja proizvodi borbene zrakoplove Rafale, poginuo je u padu helikoptera blizu Deauvillea na sjeverozapadu zemlje, prenosi agencija France presse.

Olivier Dassault (69) je bio najstariji sin pokojnog industrijalca Sergea Dassaulta čija tvrtka Dassault Aviation proizvodi zrakoplove Falcon, Mirage i Rafale, te između ostaloga posjeduje i list Le Figaro. Procjenjuje se da je Dassault bio "težak" oko šest milijardi eura, što je uglavnom naslijedio od oca.

Predsjednik Emmanuel Macron je u tvitu odao počast zastupniku stranke LR. Izvori bliski istrazi su rekli da je u nesreći oko 18 sati blizu Deauvillea poginuo i pilot helikoptera. Isti izvor navodi da se više nitko nije nalazio u helikopteru.

Brojne osobe su odale počast sinu Sergea Dassaulta, bivšeg šefa Dassault zrakoplovstva koji je umro 2018. i unuku Marcela Dassaulta, utemeljitelja tvrtke.

Olivier Dassault sa suprugom Natašom Nikolajevič i kćerkom Helenom Izvor: EPA / Autor: ETIENNE LAURENT

Podsjetimo, zrakoplovi Rafale koji proizvodi Dessaultova tvrtka jedan je od četiri zrakoplova o čijoj nabavci razmišlja i Hrvatska. U konkurenciji su, uz rabljeni francuski Rafale F3-R i izraelski F-16 Block 30, novi američki zrakoplov F‑16 Block 70 te švedski Gripen, no obzirom na promjene prioriteta nakon potresa u Petrinji, kako je potvrdio i premijer Andrej Plenković, nabava zrakoplova čekat će neka bolja vremena.