RAT NA BLISKOM ISTOKU

Francuska poziva na 'trenutno i trajno' primirje u Gazi

17.12.2023 u 22:41

Bionic
Reading

Francuska je u nedjelju pozvala na 'trenutno i trajno' primirje u ratu između Izraela i Hamasa, rekavši da je duboko zabrinuta situacijom u Gazi

Ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna istaknula je da je previše civilnih žrtava. Velika Britanija i Njemačka ranije su pozvale na 'održivi prekid vatre', no nisu rekle da bi on trebao biti trenutan.

U priopćenju francuskog ministarstva vanjskih poslova prije posjeta šefice diplomacije Izraelu kaže se da će ministrica pozvati na primirje koje bi trebalo 'voditi do trajnog prekida vatre s ciljem puštanja svih taoca i dostavljanja pomoći Gazi'.

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen rekao je da bi prekid vatre bio greška, opisavši to kao poklon Hamasu. No rekao je da bi Francuska mogla odigrati važnu ulogu u sprječavanju eskalacije regionalnih tenzija.

Dodao je da iako Izrael 'nema namjeru otvoriti novi front' na svojoj sjevernoj granici s Libanonom, učinit će 'sve što može' da zaštiti izraelske građane. Izrael redovito razmjenjuje vatru s oružanih grupama u južnom Libanonu, najčešće s Hezbolahom.

  • +4
Izraelska vojska Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Osim susreta s obiteljima francuskih državljana koji su taoci u rukama Hamasa, Catherine Colonna planira u ponedjeljak posjetiti Libanon. Libanonski Hezbolah nekoliko je puta napao izraelske snage blizu granice.

Izraelska vojska je rekla da je bilo paljbe iz Libanona prema sjeveru Izraela u nedjelju, dodavši da je izraelsko topništvo pogodilo izvore iz kojih je dolazila paljba.

  • +7
Borci Hezbolaha Izvor: Profimedia / Autor: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia