NA ZIDOVIMA

Izraelska vojska: 'U skrovištima ubijenih talaca pronađene su poruke'

17.12.2023 u 21:30

Bionic
Reading

Signali S.O.S i 'upomoć, tri taoca' na hebrejskom jeziku pronađeni su na zidovima zgrade u Gazi gdje su se skrivala tri izraelska taoca prije nego što su zabunom ubijeni, rekla je izraelska vojska u nedjelju

Vojska je distribuirala fotografije bijelih tkanina na kojima su slova bila ispisana crvenom bojom, najvjerojatnije ostacima hrane. Bili su obješeni na zgradu oko 200 metara od mjesta gdje su taoci ubijeni, rekao je glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari.

Izraelska vojska u petak je identificirala tri taoca ubijena u Šedžaiji, istočnom predgrađu grada Gaze, kao Yotama Haima i Alona Shamriza, otetih iz kibuca Kfar Aza, i Samera Ak-Talalku, otetog iz kibuca Nir Am.

Rečeno je da su podigli bijelu zastavu te da su bili bez majica kad su ubijeni, što se protivi izraelskim pravilima ratovanja. Šef izraelske vojske rekao je vojnicima u Gazi da ne ponove tu grešku. Izraelska vojska istražuje ta tri smrtna slučaja.

'Što ako dvoje stanovnika Gaze iziđe s bijelom zastavom da se predaju, pucamo li u njih? Apsolutno ne', rekao je načelnik Glavnog stožera Herzi Halevi. 'Čak i oni koji se bore protiv nas, ako polože oružje i dignu ruke u zrak, uhitimo ih, ne pucamo u njih', dodao je.

  • +4
Izraelska vojska Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Više od 100 izraelskih taoca i dalje je u Gazi, nalaze se u izolaciji unatoč izraelskim pozivima da do njih dođe Crveni križ. U dogovoru postignutom u studenom, više od 100 žena, djece, tinejdžera i stranaca oslobođeno je.

Hamasovi militanti upali su 7. listopada u Izrael usmrtivši 1200 ljudi i zarobivši 240 talaca. Izrael je pokrenuo protunapad u kojem je ubijeno blizu 19.000 ljudi, prema procjenama zdravstvenih vlasti u Gazi.

  • +2
Izraelska vojska Izvor: EPA / Autor: AYAL MARGOLIN