HUMANITARNA KRIZA

Francuska novinarka ranjena u Siriji mogla bi umrijeti

22.02.2012 u 20:16

Bionic
Reading

Francuska novinarka ranjena u Siriji mogla bi iskrvariti ako hitno ne dobije medicinsku pomoć, izjavili su aktivisti u srijedu samo nekoliko sati nakon što je ona zajedno s još pet novinara stradala u bombardiranju pobunjeničkog uporišta

Edith Bouvier, novinarka koja je iz Sirije izvještavala za francuske novine Le Figaro, zadobila je teške ozljede u napadu sirijske vojske na pobunjenike. Ranjen je još jedan novinar, vjeruje se da se radi o Amerikancu Paulu Conroyu.

Aktivisti su rekli da se Bouvier (31) nalazi u loše opremljenoj poljskoj bolnici u opkoljenoj četvrti Baba Amro u gradu Homsu. Taj grad vojska bombardira već gotovo tri tjedna u pokušaju da uguši pobunu protiv predsjednika Bašara al Asada. 'Postoji veliki rizik od iskrvarenja ako hitno ne dobije medicinsku pomoć', izjavio je jedan aktivist .

Dvoje zapadnih novinara ubijeno je u snagama sigurnosti opkoljenom sirijskom gradu Homsu u srijedu kada su granate pale na kuću u kojoj su odsjeli. Nove žrtve sve oštrijeg i dugotrajnog sukoba u Siriji su američka novinarka Marie Colvin koja je radila za britanski Sunday Times i francuski fotograf Remi Ochlik.

Očevici tvrde da su granate pogodile kuću u Homsu u kojoj su novinari odsjeli, a kada su oni pokušali pobjeći iz kuće na njih je otvorena vatra. Marie Colvin i Remi Ochlik bili su veterani u izvještavanju o ratovima diljem svijeta.

Francuska je zatražila od Sirije da odmah omogući pristup ranjenim novinarima. 'Zahtijevam od sirijske vlade da odmah zaustavi napade i da poštuje svoje humanitarne obveze', rekao je francuski šef diplomacije Alain Juppe.

'Zatražili smo od našeg veleposlanstva u Damasku da traži od sirijskih vlasti sigurni prolaz kako bi žrtve dobile medicinsku pomoć uz potporu Međunarodnog Crvenog križa', kazao je Juppe.