tvrdi macron

Francuska je najspremnija zemlja u slučaju kaotičnog Brexita

29.03.2019 u 18:32

Bionic
Reading

Francuska je među izravno pogođenim zemljama najspremnija za posljedice brexita bez sporazuma, iako će morati ubrzati pripreme i pregovarati s Londonom o ribolovu, rekao je zastupnicima francuski predsjednik Emmanuel Macron. Na izvanrednoj sjednici u petak, britanski zastupnici su s 344 glasa za i 286 odbacili Sporazum o izlasku na 558 stranica koji je May nakon dvije godine teških pregovora usuglasila s Unijom.

To znači da Britanija sada ima rok do 12. travnja da iznese alternative i zatraži dužu odgodu kako se ne bi dogodilo da toga dana izađe bez sporazuma.

Ako neće biti sporazuma, "dogodit će se tvrdi brexit sa svim posljedicama", upozorio je Macron netom prije nego je britanski parlament i treći put odbio potvrditi sporazum o razdruživanju koji je Theresa May dogovorila s Europskom unijom.

U tom slučaju će se "ubrzati završna faza priprema, ali mi smo bez sumnje najspremnija zemlja među izravnom zahvaćenima".

Na pitanje zastupnika iz sjevernih dijelova Francuske o problemu ribara koji love u britanskim vodama, on je rekao da je o tom pitanju pokrenut dijalog s Britancima.

U Europskoj uniji Zajednička ribarska politika omogućuje svim europskim plovilima pristup u ribolovne zone drugih zemalja članica pod uvjetom da poštuju kvote izlova.

Ali uz brexit, britanska vlada namjerava povratiti svoj pomorski suverenitet i kontrolu nad svojim vodama, prostranim i punim riba.