PODRŠKA HAŠKOM SUDU

Francuska: Hrvati, ostanite predani budućnosti

15.04.2011 u 16:00

Bionic
Reading

Hrvatska mora ostati predana budućnosti a Francuska se nada se da će se nastaviti s duhom tolerancije i pomirenja, objavilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova u petak, nakon donošenja presude hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču na Haškom sudu

'ICTY je objavio svoju presudu bivšim generalima hrvatske vojske, Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču. Francuska, koja je sudjelovala u stvaranju tog suda, u potpunosti podržava njegov rad', kaže francusko ministarstvo vanjskih poslova u dnevnom komentaru bitnih događaja iz svijeta koje je dostavljeno Hini.

'Svjesni smo patnji pretrpljenih tijekom rata i nadamo se da će duh tolerancije i pomirenja i dalje prevladati', dodaje francusko ministarstvo i ističe da je to od velike važnosti za budućnost Hrvatske.

Haški sud u petak je dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača proglasio krivima i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Generala Ivana Čermaka sud je oslobodio odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu.