NA UDARU ZAKONA

Francuska bez milosti za imigrante

30.09.2010 u 07:41

Bionic
Reading

Ekspulzije Roma, prijetnje o oduzimanju nacionalnosti građanima koji su nedavno naturalizirani – francuska politika novim mjerama jasno pokazuje manjak tolerancije prema imigrantima. Prije parlamentarnog izglasavanja novog zakona civilne udruge govore o zakonu bez milosti za imigrante

Francuski parlament otvorio je jučer raspravu o novom zakonu o imigraciji. Iako se uvođenje novog zakona nominalno trebalo osloniti na nove europske direktive, francuski prijedlog dobio je u međuvremenu niz novih, zaoštrenih amandmana kojima se nedvosmisleno smanjuju prava imigranta.

Uz novu 'direktivu povratka' kojoj je cilj ne samo ubrzati sudski postupak ekspulzije (u tom pogledu, slučaj romske manjine je eklatantan primjer) već i što lakše provesti legalnu zabranu povratka, nove stavke uključuju i klauzule o mogućnosti oduzimanja državljanstva nedavno naturaliziranim građanima u slučaju napada na bilo koju osobu iz javnih službi. Novim zakonom ograničavaju se prava stranaca koji borave u Francuskoj zbog zdravstvenih razloga koji bi trebali opravdati manjak zdravstvene njege u vlastitoj zemlji, što predstavlja legalni presedan. Zatim, povećavaju se kazne, zatvorske i novčane, u slučaju dogovorenih brakova.

Iako vladajući UMP ima većinu u parlamentu, nove restriktivne mjere izazvale su niz sumnji čak i među lojalnim Sarkozyjevim sljedbenicima. Nove direktive imaju kratkotrajni cilj legalizirati masovne ekspulzije Roma posljednjih mjeseci, zbog kojih je Francusku oštro ukorila Europska komisija smatrajući to diskriminacijom prema romskoj manjini. Dugoročno, posljedice represivnog zakona u zemlji koja bilježi dugu i bogatu povijest imigracije su zabrinjavajuće.

Laurent Joffrin
direktor dnevnog lista Libération, ističe u jučerašnjem uvodniku kako nije upitno da Francuska treba regulirati imigrantski val u skladu s vlastitim socijalnom i ekonomskim kapacitetima. No novi zakonski prijedlog francuske vlade temelji se prije svega na iracionalnom strahu od imigranata koje se a priori proglašava žrtvenim jarcima te na opsesivnoj borbi za očuvanje nacionalnog identiteta, koji zapravo ničim nije doveden u pitanje. Strance se implicitno i eksplicitno proglašava neprijateljima, a zakon ima prije svega političku ulogu katalizatora tvrde Sarkozyjeve agende.