opasne vrućine

[FOTO] Za dijelove Hrvatske izdan narančasti meteoalarm! Nakon paklenog četvrtka stiže osvježenje, evo gdje će padati kiša

17.08.2022 u 21:06

Bionic
Reading

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za sutra, 18. kolovoza 2022. narančasto upozorenje zbog toplinskog vala

Narančasto upozorenje izdano je za područje Karlovačke županije, dok je za ostali dio Hrvatske izdano žuto upozorenje, zbog vrlo visokih temperatura koje mogu biti veće i od 35 °C. Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece.

Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

Za područje Primorsko – goranske županije za sutra je izdano žuto upozorenje zbog mjestimice mogućih izraženijih pljuskova s grmljavinom. Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena, posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom.

  • +64
Turizam u Hrvatskoj 2022. Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlić

Što se pak vremenske prognoze prema vikendu tiče u petak će biti vrlo promjenljivo i nestabilno uz mjestimičnu kišu i grmljavinu, lokalno moguće i jače nevrijeme. Kiša će ponegdje i izostati, vjerojatnije u dijelu Dalmacije.

U dane vikenda pretežno, u unutrašnjosti djelomice sunčano, no ne sasvim stabilno pa treba računati na poneki pljusak ili kratkotrajnu kišu, posebice u unutrašnjosti. U unutrašnjosti će u petak puhati slab i umjeren zapadni i jugozapadni vjetar, potom sjeverni i sjeverozapadni, na istoku i jak.

Na Jadranu će zapuhati sjeverozapadnak, u petak u prvom dijelu dana i pojačan, a u nedjelju uz obalu i bura. Vrućina će popustiti, osobito u unutrašnjosti.