SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA

[FOTO/VIDEO] Stručnjaci ruše mitove o koronavirusu! UV svjetiljke, sušila za ruke, mazanje alkoholom ili češnjak neće vam pomoći oko ove bolesti

26.02.2020 u 11:45

Bionic
Reading

Usporedo s pojavom epidemije koronavirusa, osim službenih savjeta, na internetu se pojavila sva sila savjeta koji bi vam trebali pomoći da sami pokušate 'ubiti' virus. Većina njih su samo mitovi

U srijedu ujutro Kina je izvijestila o usporavanju rasta broja oboljelih, dok se broj smrtnih slučajeva u Italiji popeo na 11. U Hrvatskoj se čekaju nalazi pacijenata iz Koprivnice, Pule, Zaboka, Zagreba, dok je u splitsku luku stigao trajekt iz Ancone. Mladić s koronavirusom na liječenju u Zagrebu, po posljednjim informacijama, ima blaže simptome i osjeća se dobro.

Svjetska zdravstvena organizacija analizirala je savjete koji se dijele putem interneta te ruši mitove oko dobrog dijela njih.

Ubijaju li sušila za ruke koronavirus?

Ne, sušila za ruke koja su najčešće postavljena u javnim toaletima nisu učinkovita u uklanjanju koronavirusa. Ono što možete učiniti je često prati ruke sapunom i toplom vodom te koristiti dezinfekcijska sredstva za ruke.

Jesu li UV svjetiljke učinkovite u ubijanju koronavirusa?

Ne biste smjeli koristiti razne UV svjetiljke za steriliziranje ruku ili druga područja na tijelu jer UV radijacija može dovesti do iritacije kože.

Koliko su termalni skeneri učinkoviti u detekciji koronavirusa?

Termalni skeneri koji se koriste na granicama mogu samo prepoznati ima li osoba povišenu tjelesnu temperaturu, nikako za detekciju koronavirusa.

Hoće li pomoći ako tijelo tretirate alkoholom ili klorom?

Ne, klor ili alkohol neće pomoći u ubijanju virusa, koji su vam već možda u tijelu. Štoviše, Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da to ne činite jer iako takva sredstva mogu dezinficirati površine na kojima se nalazi virus, stolove i slične, nanošenje na kožu može dovesti do iritacije.

Je li sigurno primiti pošiljku iz Kine?

Svi koji primaju pakete poslane iz Kine nisu u opasnosti od zaraze koronavirusom. Prema trenutno dostupnim podacima, koronavirus ne može na zraku preživjeti dovoljno dugo da bi preživio put iz Kine.

Šire li kućni ljubimci koronavirus?

Ne. Prema trenutno dostupnim podacima, nema dokaza da kućni ljubimci uopće mogu biti zaraženi koronavirusom, no preporuka je češće prati ruke ako ste u kontaktu s njima.

Pomažu li cjepiva protiv upale pluća i slična u borbi s koronavirusom?

Ne, cjepiva protiv upale pluća ili bilo kakva druga ne pružaju zaštitu protiv koronavirusa. Upravo taj virus je potpuno novog tipa i zahtijeva zasebno cjepivo, na kojem svjetski stručnjaci već rade.

Može li često ispiranje nosa slanom vodom pomoći protiv koronavirusa?

Ne, još uvijek nema dokaza da će vam ispiranje nosa slanom vodom pomoći protiv koronavirusa.

Pomaže li konzumacija češnjaka protiv koronavirusa?

Češnjak je namirnica koja sadrži neka antimikrobna svojstva, no nema nikakvih dokaza da će vam pomoći protiv koronavirusa.

Što ako se namažem uljem od sezama? Hoće li to spriječiti ulaz koronavirusa u moje tijelo?

Ne, sezamovo ulje ne ubija koronavirus.

Pogađa li koronavirus samo starije ili su svi podložni zarazi?

Osobe svih životnih dobi mogu se zaraziti koronavirusom, no značajnije kliničke simptome, koji mogu dovesti do smrti, najčešće će imati starije osobe te osobe s kroničnim plućnim, srčanim i sličnim bolestima.

Jesu li antibiotici učinkoviti u prevenciji koronavirusa?

Ne, antibiotici nemaju utjecaja na viruse pa tako ni na koronavirus. Ipak, ako budete hospitalizirani pod sumnjom na koronavirus, liječnici će vam dati antibiotike kako ne biste zaradili bakterijsku infekciju.

  • +8
Mitovi oko koronavirusa Izvor: Licencirane fotografije / Autor: WHO

Ima li lijeka koji pomaže oko koronavirusa?

Ne, trenutno ne postoji lijek koji možete uzeti kako biste prevenirali koronavirus.

Ovo su preventivne mjere koje možete poduzeti za zaštitu od koronavirusa: