POSJET SISKU

[FOTO/VIDEO] Predsjednik Milanović na obljetnici ustrojavanja 120. brigade HV-a "Ban Toma Bakač"

01.09.2021 u 14:57

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u srijedu u Sisku na svečanom obilježavanju 30. godišnjice ustrojavanja 120. brigade Hrvatske vojske "Ban Toma Bakač" te poručio kako je to godišnjica jednog velikog povijesnog dana za taj grad.

Predsjednik je posmrtno odlikovao umirovljenog brigadnog generala Vladu Hodalja Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu dok je za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju Redom bana Jelačića odlikovan Viktor Šprajc, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

U prigodnom obraćanju na svečanosti u bivšoj vojarni Barutana Milanović je naglasio kako je Sisak uvijek bio grudobran Zagreba te podsjetio na obranu Siska prije četiristo godina kada je sisačku utvrdu i ovaj prostor branilo jedva 5 tisuća kršćanskih vojnika. Kroz brigadu, koja nosi naziv madžarskog plemića što je, smatra predsjednik, prilično kulturološki široka gesta, prošlo je u najtežem vremenu, koje je trajalo dvije godine, manje od tri tisuće ljudi - "jako mali broj, najhrabrijih među nama“.

„U vremenu kada ovdje nije bila samo jedna utvrda i par sela, nego grad od 80 tisuća ljudi, država od 4,7 milijuna ljudi, narod koji je u međuvremenu prerastao u političku naciju, organizirao se i na kraju borio za svoju državu. Pet tisuća prije 400 godina i dvije i pol tisuće hrabrih, onih najhrabrijih među nama. Zato uvijek moramo pamtiti imena tih 27, a u nekim postrojbama i više ljudi, koji su poginuli za Hrvatsku, koji su se u to ljeto '91. godine, kada se u Europi sklapaju međunarodni ugovori o priključenju, bore se za svoj dom“, rekao je predsjednik Milanović.

Dodao je da je njima oduzeta šansa i nadanje. „Sanjali su Hrvatsku, a nisu je dočekali. Zato je ovo sjećanje više od moralnog duga. To je ono što jesmo, bez toga nismo ništa. Nacija postoji dok postoji vjera u nju. Ona može biti okupljena oko više stvari, oko religije, zajedničke priče, teritorija, a najčešće oko svega toga. Kako to izgleda kada nikako ne izgleda vidjeli smo ovih dana u Afganistanu. Zemlja za koju nitko nije spreman riskirati ne postoji, i zato nema smisla plakati za time“, poručio je predsjednik Milanović.

Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

"Bili ste među prvima, bili ste grudobran Zagreba, koji se ne bi razvijao i bogatio da nije bilo onih koji su bili tu da prsima zaustave protutežu i protutežnju svakog vremena. Svi oni vojnici koji su branili ove prostore bili su običan mali slavenski narod, Hrvati, Srbi, kako u kojem ratu. Nadam se da je ovaj zadnji i da nakon svega konačno možemo živjeti mirno, obnoviti ovu barutanu europskim fondovima“, rekao je Milanović.

  • +9
Predsjednik Milanović na 30. godišnjici 120. bigade "Ban Toma Bakač" Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

Uoči svečanog obilježavanja godišnjice ustrojavanja brigade Predsjednik je u spomen na poginule hrvatske branitelje položio je vijenac i zapalio svijeću kod središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku. Uz predsjednika Milanovića je bio posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.