oluja za olujom

[FOTO/VIDEO] 'Atmosferska rijeka' ostavila tisuće na zapadnoj obali SAD-a bez struje, poplave paralizirale promet, a u Olympiji plima nanijela meduze na ceste

28.12.2022 u 12:46

Bionic
Reading

Nakon što je velika zimska oluja poharala SAD, a 'mećava stoljeća' odnijela živote na istočnoj obali SAD-a, vremenske neprilike sada se premještaju na zapadnu obalu i Kaliforniju

Snažna zimska oluja izazvana fenomenom zvanim 'atmosferska rijeka' pogodila je u utorak dijelove zapadne obale SAD-a, uključujući dijelove sjeverne Kalifornije, Oregon i saveznu državu Washington, uzrokujući olujne vjetrove, nekoliko centimetara kiše i poplave u nekim područjima, javlja CBS. Atmosferske rijeke su velike neprekinute struje vlažnog zraka koje vijugaju tisućama kilometara kroz nebo. Otkrivene su prije desetak godina, a u smislu oborina koje isporučuju opasne su koliko i uragani.

Od utorka navečer više od 190.000 domova i poslovnih prostora na pacifičkom sjeverozapadu bilo je bez struje, javlja PowerOutage.us. Rekordno visoka plima od 55 metara potopila je dijelove glavnog grada savezne države Washington, Olympiju, i nanijela morske organizme na ulice grada, rekli su dužnosnici.

'Meduze su preplavile obalu i naše ulice. Jedna žena bila je dovoljno draga te ih spasila i odnijela u uvalu Budd', rekao je direktor tvrtke Olympia Water Resources Eric Christensen.

Druga područja oko Puget Sounda, uključujući dijelove Seattlea i sjeverozapadni kut države Washington, također su bila pogođena poplavama, zbog kojih su zgrade bile na udaru, a automobili zarobljeni u vodi. Upozorenja za obalne poplave i jak vjetar bila su na snazi za veći dio zapadne države Washington.

KOIN-TV, podružnica CBS-a, izvijestila je da je nekoliko autocesta u području Portlanda zatvoreno u utorak navečer zbog poplava, srušenih stabala i jakih vjetrova.

Vremenski uvjeti prisilili su na potpuno ili djelomično zatvaranje nekoliko državnih parkova u Oregonu u vrijeme kada ljubitelji promatranja kitova i turisti obično hrle na obalu. Očekivalo se da će se duž cijele obale Oregona razbiti valovi od devet metara, priopćila je Nacionalna meteorološka služba, s mogućnošću da će visina valova premašiti 12 metara na sjevernoj obali. Obilne padaline u području zaljeva Sjeverne Kalifornije u utorak ujutro uzrokovale su poplave na autocestama i stvorile noćnu moru za vozače u jutarnjim prometnim gužvama, a čak je 60 sudara prijavljeno kalifornijskoj patroli autocesta do 8:30 ujutro po lokalnom vremenu, piše CBS San Francisco.

  • +2
Kiša u Kaliforniji Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Državni park Mount Tamalpais u okrugu Marin zabilježio je nevjerojatnih deset centimetara kiše do 6 ujutro, izvijestio je CBS San Francisco. Snažan vjetar i kiša rušili su stabla i uzrokovali nestanak struje za nekoliko tisuća potrošača. Nacionalna meteorološka služba prognozirala je da će druga olujna fronta pogoditi zapadnu obalu od središnje Kalifornije do pacifičkog sjeverozapada u četvrtak i donijeti još jednu rundu jake kiše i snijega.

Meteorolog Weather Channela Chris Warren rekao je da bi pacifički sjeverozapad sljedećih dana mogao vidjeti odrone i odrone, zajedno s nekoliko metara snijega.

'U mnogim područjima snijeg će se mjeriti u metrima, čak do dva metra snijega', rekao je Warren.