SVEČANO POSTROJAVANJE

[FOTO] U Policijskoj akademiji obilježen početak školovanja novog naraštaja policajaca

14.10.2019 u 14:59

Bionic
Reading

Svečanim postrojavanjem u Policijskoj akademiji obilježen je u ponedjeljak početak školovanja 15. naraštaja polaznika srednjoškolskog obrazovanja odraslih za policajce, njih 788 od kojih 260 djevojaka, a uspješno školovanje poželio im je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Božinović je izrazio zadovoljstvo odazivom mladih na policijski posao, koji je atraktivan za mladu generaciju, te ocijenio kako policijska škola "Josip Jović" iz godine u godinu dokazuje da je vrhunska škola u tom segmentu i da ju vodi kvalitetan policijski kadar.

Policijski posao je sve zahtjevniji i kompleksniji i uvijek nam je veliko zadovoljstvo kad vidimo da je to poticaj mladim ljudima da se pridruže velikoj policijskoj obitelji. Njih sad čeka naporan radu u učionicama, na vježbalištima, te kasnije u praksi u policijskim postajama i upravama, rekao je Božinović.

Posebno je naglasio da se i ove godine bilježi porast broja djevojaka koje se opredjeljuju za policijski posao - ove godine ih je 260, odnosno 34 posto od ukupnog broja polaznika policijske škole.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je kako policijsko zanimanje nije samo posao, nego i poziv i način života za koji su potrebni poštenje, znanje i motiviranost, te spremnost biti na usluzi građanima. Polaznici od prvog trena školovanja trebaju postati svjesni težine policijskog posla i odgovornosti u njegovu obavljanju. "Sigurnost čuvajte, povjerenje zaslužite", poručio je Milina.

Načelnik Policijske akademije Dubravko Novak podsjetio je kako je policija bila prva oružana sila koja je stala u obranu domovine i upozorio kako se danas nalazi pred novim izazovima, oblicima kriminaliteta i ugrozama na koje može odgovoriti samo spreman i obučen policajac. Hrvatske je sigurna zemlja, to znaju hrvatski građani, a potvrđuju i strani turisti, naglasio je.

  • +22
Postrojavanje policajaca Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Polaznica Arijana Brozović rekla je da se za policijski poziv odlučila jer joj je otac policajac i najveći uzor. Školovanje traje 10 mjeseci, a nakon toga slijedi vježbenički tečaj od šest mjeseci, pa poslije položenog državnog ispita dobivamo policijsko ovlaštenje, značku i pištolj. Imamo osiguran posao, ali ne znamo točno gdje ćemo se naći, kazala je.

Prema nekim informacijama, oni koji će imati prosjek ocjena 5,0 moći će birati hoće li nastaviti školovanje, što je jedan od mojih ciljeva, rekla je Brozović koja je prethodno završila Opću gimnaziju u Ogulinu.