crveno upozorenje

[FOTO] Toplinski val pogodio Kinu: Deseci kineskih gradova u pripravnosti, tope se krovovi i ceste

12.07.2022 u 09:19

Bionic
Reading

Deseci kineskih gradova peku se u utorak na visokim temperaturama a toplinski valovi tope krovove zgrada i ceste, dok je sparno vrijeme natjeralo ljude u podzemna skloništa

Do 11 sati u utorak 68 gradova - uključujući Šangaj i obližnji Nanjing - izdalo je crveno upozorenje, najviše u trostupanjskom sustavu upozorenja na toplinske valove, predviđajući temperature veće od 40 stupnjeva Celzijevih tijekom sljedeća 24 sata.

Šangaj, koji se još uvijek bori sa sporadičnim žarištima covida-19, upozorio je svojih 25 milijuna stanovnika da se pripreme za vruće vrijeme ovog tjedna. Od početka vođenja evidencije 1873. godine Šangaj je imao samo 15 dana s temperaturama iznad 40 stupnjeva Celzijusa.

Široko dijeljena fotografija na društvenim mrežama prikazuje na stanici za testiranje na koronavirus tehničara u zaštitnom odijelu kako grli metar visok blok leda pored ceste.

U prostranom parku za divlje životinje u Šangaju osoblje prenosi osam tona leda dnevno samo da rashladi životinje.

"Ove godine vrućina je stigla malo ranije nego prije", rekla je Zhu Daren, stanovnica Šangaja, dok se njezin petogodišnji sin igrao u fontani.

"Iako je tek srpanj, osjećam da je (toplo vrijeme) već doseglo vrhunac. Uglavnom, morate uključiti klimatizaciju kad dođete kući i staviti kremu za sunčanje kad izađete."

Kina se ove godine suočava s ljetom punim kontrasta, s toplinskim valovima i obilnim oborinama koji se izmjenjuju pustošeći zemlju. Vlasti su, pozivajući se na klimatske promjene, upozorile na moguće vremenske nepogode od sredine srpnja, tradicionalno najtoplijeg i najkišovitijeg doba godine.

  • +12
Toplinski val u Kini Izvor: EPA / Autor: ZHONG MIN

U gradu u južnoj pokrajini Jiangxi, dio ceste se zbog vrućine naborao i podigao najmanje 15 centimetara, pokazala je državna televizija.

Nanjing, jedan od tri kineska paklena grada ozloglašena po vrućim ljetima, od nedjelje je za stanovnike otvorio podzemna skloništa od zračnih napada. Ratni bunkeri opremljeni si WiFi-jem, knjigama, vodom, pa čak i mikrovalnim pećnicama. Grad je u utorak izdao crveni alarm.

U Chongqingu, drugom paklenom gradu", krov jednog od nmuzeja doslovce se otopio, a tradicionalni kineski crijepovi pucali su padajući dok je toplina otapala katran koji ih je držao na krovištu. Grad je u ponedjeljak objavio crveni alarm.

Chongqing je rasporedio kamione za prskanje  vode kako bi rashladio ceste.

Predviđa se da će ovog tjedna visoke temperature, vlaga i ultraljubičasto zračenje pogoditi i središnji grad Wuhan, treći pakleni grad.