VRIJEDNI 50 MILIJUNA KUNA

[FOTO] Plenković uručio ugovore za projekt 'Zaželi' kojim će se zaposliti gotovo 1000 žena

07.12.2022 u 17:09

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelj i socijalne politike Marin Piletić u srijedu su u Podstrani, u blizini Splita, uručili ugovore vrijedne 50 milijuna kuna za jadranske županije za projekt 'Zaželi' u sklopu kojeg nezaposlene žene pomažu starijim osobama

'Ova 62 ugovora, vrijedna 50 milijuna kuna, dio su projekta koji će omogućiti da se zaposli gotovo tisuću žena koje imaju poteškoća pronaći zaposlenje u svojim sredinama, a šest tisuća naših starijih sugrađana kojima je potrebna skrb dobit će tu skrb', rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Po njegovim riječima, do sada je za projekt 'Zaželi' izdvojeno 2,2 milijarde kuna. 'Projekt 'Zaželi' je toliko dobar da ćemo iznaći sredstva da ‘pokrijemo’ sve prijave na njega', poručio je Plenković. Također je rekao da se tim projektom omogućuje kvalitetniji život onima kojima bez te skrbi on ne bi bio moguć.

Plenković je predsjedao sastankom Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina. Teme sastanka, održanog u Podstrani, bile su reforma zdravstvenog sustava, unaprjeđenje sustava obrazovanja, financijska perspektiva od 2021. do 2027. te izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom, o čemu su govorili mjerodavni ministri.

Nakon sastanka predsjednik Vlade je rekao da su sastanci sa županima izrazito važni kako bi 'učinkovitije i komplementarnije upravljali Hrvatskom'. Dodao je da su danas razgovarali o četiri glavne teme, da je predstavljeno i kako povući novac iz europskih fondova te kvalitetnije upravljati državnom imovinom.

  • +58
Sastanak Andreja Plenkovića s predstavnicima Udruge gradova i općina Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

Sastanak u Podstrani uoči sutrašnjeg dana  ostvarenja još jednog cilja europskih integracija

Plenković je istaknuo kako je današnji sastanak u Podstrani posebno važan zbog sutrašnje odluke o pristupanju schengenskom prostoru. Tim je, dodao je, ostvaren još jedan cilj europskih integracija jer smo mi 23. članica Schengena.

Taj cilj, istaknuo je predsjednik Vlade, nije ostvaren po nekakvom hodogramu, nego trudom, zalaganjem i intenzivnim radom niza resora te zastupanjem nacionalnih interesa. 'U kombinaciji s mjerama koje je Vlada donijela ove godine, vrijednim 26 milijardi kuna, to je pridonijelo tome da Hrvatska bude ne samo politički stabilna, nego i da ostvaruje dobre gospodarske rezultate, poput očekivanog rasta BDP-a od šest posto, i time stvori dobar fiskalni kapacitet za 2023., koja će također biti zahtjevna nakon višestrukih isprepletenih kriza. I zato su sastanci sa županima izrazito važni kako bi se učinkovitije i komplementarnije višerazinski upravljalo Hrvatskom', ponovio je premijer.  

Na pitanje kako Vlada može pomoći županijama i gradovima koji imaju problem nedostatka kadrova u zdravstvu i obrazovanju, Plenković je odgovorio da su u mandatu njegove Vlade u javnom sektoru povećane plaće više od 30 posto te da će i dalje dizati ekonomski i socijalni standard. 'Nastavit ćemo na tom tragu da bi svi nastavili pružati usluge i u zdravstvenom i u obrazovnom sustavu', rekao je Plenković.