posjet malti

[FOTO] Papa ponovno osudio 'svetogrdni rat' u Ukrajini

03.04.2022 u 14:27

Bionic
Reading

Papa Franjo u nedjelju je ponovno za posjeta Malti osudio "svetogrdni rat" u "mučeničkoj" Ukrajini, nedugo pošto je objavljeno da su u gradu Buči pronađena trupla civila što je izazvalo šok i ogorčenje.

"Molimo za mir dok razmišljamo o humanitarnoj tragediji mučeničke Ukrajine, koja još živi pod bombama u ovome svetogrdnom ratu", rekao je Franjo nakon mise održane u La Valletti na otvorenom pred najmanje 12.000 ljudi.

Papa je u subotu osudio rusku invaziju, podsjetivši na "sve one moćnike koji su, nažalost zarobljeni u svojim anakronističnim pretenzijama u čijoj su pozadini nacionalistički interesi", što "potiče i raspiruje sukobe".

Sveti Otac je osudio "privlačnost autokracije" i "nove imperijalizme" koji prijete svijetu "velikim hladnim ratom koji bi mogao uništiti čitave narode i generacije".

Na pitanje novinara tijekom putovanja u zrakoplovu o mogućnosti skorog posjeta Kijevu, odgovorio je: "To se razmatra".

Papina osuda zločina uslijedila je nekoliko sati nakon što je u Buči, nedaleko od Kijeva otkriveno 20 trupala civila, koji su ostavljeni nasred ceste, a neki su imali vezane ruke na leđima.

Papa je na misu stigao u "papamobilu", a na Trgu Granaries u Floriani, predgrađu La Vallette, dočekalo ga je mnoštvo oduševljenih vjernika. Sveti Otac je nekoliko puta zastao da bi blagoslovio djecu i bebe.

"Jučer mi se učinilo da je jako umoran... Mislim da pati. Godine su tu, a program je za njegovu dob vrlo gust", rekla je Anna Balzan, 67-godišnja Maltežanka AFP-u, koja je stigla na misu s kćeri i troje unuka.

  • +6
Papa Franjo na Malti Izvor: EPA / Autor: VATICAN MEDIA HANDOUT

Znak nade

Od početka dvodnevnog posjeta Malti, čini se da Sveti Otac (85), pati od problema sa zglobovima, zbog čega je nedavno bio prisiljen otkazati neke obveze.

U subotu je prvi put upotrijebio platformu za podizanje da bi se ukrcao i iskrcao iz zrakoplova. 

No njegov posjet je "znak nade u vremenima u kojima se čini da više nitko ni u što ne vjeruje. Čini se da čak i na Malti sve manje ljudi ide u crkvu", rekla je učiteljica Isabella Dorgu, 38-godišnja Talijanka koja živi na Malti.

Ranije u nedjelju, Papa je posjetio špilju svetog Pavla u Rabatu. To je jedno od glavnih hodočasničkih mjesta na otoku koje su posjetili i njegovi prethodnici Ivan Pavao II. i Benedikt XVI.

Ondje se prisjetio Apostolova brodoloma što ga je, prema kršćanskoj predaji sveti Pavao doživio uz obalu Malte.

Papa je pozvao svijet da slijedi stope čovjekoljublja i dobrodošlice sveca zaštitnika Malte u odnosu prema migrantima koji stižu na sjevernu obalu Sredozemlja. 

"Pomozi nam da izdaleka prepoznamo potrebe onih koji se bore s morskim valovima i bivaju bačeni na stijene nepoznate obale. Neka se naše suosjećanje ne iscrpi u ispraznim riječima", poručio je Papa.

Poslijepodne će održati govor u prihvatnom centru za izbjeglice, a u zrakoplovu koji će ga vratiti u Rim oko 20 sati, Papa će odgovarati na pitanja novinara koji ga prate na ovom putovanju.