PRIJETI IM EGZEKUCIJA

[FOTO] Objavljene fotografije sa suđenja Hrvatu i još četvorici Europljana zarobljenima u Ukrajini, pogledajte kako ih tretiraju

16.08.2022 u 09:45

Bionic
Reading

Petorici Europljana zarobljenih u istočnoj Ukrajini počelo je suđenje na sudu u gradu Donjecku, kojim upravljaju separatisti uz podršku Kremlja. Sva petorica optuženih – Mathias Gustafsson iz Švedske, Vjekoslav Prebeg iz Hrvatske te Britanci John Harding, Andrew Hill i Dylan Healy – izjasnili su se nevinima po optužbama da su bili plaćenici i 'prošli obuku za preuzimanje vlasti nasilnim putem', izvijestili su ruski mediji

Prema zakonima samoproglašene Narodne Republike Donjeck, optuženicima prijeti smrtna kazna. Iduće sudsko ročište u njihovom slučaju zakazano je za listopad, javljaju ruski mediji.

Hrvat Prebeg, Britanac Harding i Šveđanin Gustafsson zarobljeni u ukrajinskoj luci Mariupolj i suočavaju se s mogućom egzekucijom zbog pokušaja 'nasilnog preuzimanja vlasti' i 'sudjelovanja u oružanom sukobu kao plaćenici', izvijestila je novinska agencija RIA Novosti, dodajući da je Britanac Hill optužen kao plaćenik, dok se Healyu sudi za sudjelovanje u regrutiranju plaćenika za Ukrajinu.

  • +26
Vjekoslav Prebeg na suđenju u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Optuženici su bili u kavezu u sudnici, gdje su ih čuvari doveli uz demonstraciju sile. Sva petorica odbila su priznati krivnju, a potvrdno su odgovorila na upit sutkinje je li im jasno za što su optuženi. Također, svi osim Johna Hardinga pristali su svjedočiti pred sudom.

Guardian podsjeća da je 9. lipnja Vrhovni sud samoproglašene republike osudio dvojicu Britanaca i jednog Marokanca na smrt zbog plaćeništva. Oni su zarobljeni na industrijskom istoku Ukrajine, a sva trojica uložila su žalbu na presude. Od 1997. u Rusiji postoji moratorij na smrtnu kaznu, ali se ne primjenjuje u dvije separatističke regije u Ukrajini.

Ukrajinski društveni mediji preplavljeni su spekulacijama da bi Kremlj mogao iskoristiti strane borce kako bi izvukao ustupke od Ukrajine ili ih zamijenio za ruske zarobljenike.

Podsjetimo, Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv Prebega, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici.

Službeni Zagreb 'odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima', priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskim poslova ranije ovoga mjeseca.

Na Zrinjevcu su rekli da su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg, kao i da su kontaktu s njegovom obitelji.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Zarobljeni Prebeg u ranijem razgovoru za rusku državnu televiziju RT negirao je da je zarobljen u čeličani Azovstal i rekao da je bio pripadnik Oružanih snaga Ukrajine, a ne 'plaćenik'. Tvrdio je da je u Ukrajini upoznao sadašnju djevojku, zbog čega je želio ostati u toj zemlj, a kako mu je za to potrebno ukrajisnko državljanstvo, pridružio se vojsci. Naglasio je da ga Rusi izuzetno korektno tretiraju u zatočeništvu.

Jutarnji list u svibnju je objavio da je Prelog odrastao na zagrebačkoj Knežiji. Otac mu je bio u Domovinskom ratu te je on odmalena planirao karijeru u vojsci, rekao je njegov bliski prijatelj. Nekoliko godina Prelog je proveo u Tigrovima.

'Shvatio je da će teško napredovati i otići u neku misiju te je napustio njihove redove i otišao dalje. Prije otprilike godinu i pol otvorila mu se prilika da se priključi 'marincima' u Ukrajini, što je i učinio', naveo je Jutarnji, dodajući da u Ukrajinu nije otišao kao 'plaćenik', već na ugovor te da mu je navodno plaća ondje iznosila oko tisuću američkih dolara. U Ukrajini je, navodno, našao i djevojku s kojom je živio, kazao je jedan njegov prijatelj.