zasad ih ignorira

[FOTO] Ispred Vučićevog ureda osvanuli šatori: Aktivisti traže zabranu eksploatacije litija i bora

11.02.2022 u 15:59

Bionic
Reading

Ekološki aktivisti započeli su neuobičajeni prosvjed u improviziranom kampu ispred ureda srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, zahtijevajući zabranu istraživanja i rudarenja litija i bora na teritoriju cijele zemlje, no poslije prve noći s četvrtka na petka provedene u šatorima Vučić ih je ignorirao.

Na pitanje je li ih predsjednik možda posjetio jutros dolazeći na posao, aktivisti su poručili da u kamp može doći "samo ako sa sobom donosi potvrdu da je usvojen zakon o zabrani istraživanja i eksploatacije litija i bora u Srbiji".

U kampu je pedesetak aktivista iz više udruga Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) iz cijele Srbije koji, u ime tog saveza i pokreta Ekološki ustanak, zahtijevaju trajnu zabranu svih istraživanja i rudarenja litija i bora na teritoriju zemlje.

Vlastima je, kako su istaknuli, ponuđena i druga mogućnost - da izmijene Zakon o rudarstvu iz kojeg bi trebalo izbaciti članke po kojima su "litij i bor ocijenjeni kao javni interes", jer bi na taj način bila spriječena i eksproprijacija zemljišta za koje se pretpostavlja da sadrži rudu jadarit.

Sve dok ne bude tako, kažu aktivisti, rudarske kompanije su u prilici ucijeniti vlasnike zemlje da njima prodaju svoja imanja jer će ih, u suprotnome, kroz sustav eksproprijacije država kupiti za mnogo manje novca od realne cijene.

Skup pedesetak aktivista, koji sljedećih dana namjeravaju kampirati ispred Vučićeva ureda, nastavak je višemjesečnih prosvjeda i blokada kojima su vlasti primorane na djelomične ustupke u pogledu dozvola za istraživanja litija te odluku vlade da povuče sve upravne akte dane rudarskoj kompaniji "Rio Tinto".

Prosvjed ispred Vučićevog ureda Izvor: Pixsell / Autor: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

To, međutim, nije uvjerilo aktiviste da je vlast zaista "stavila točku" na istraživanja i moguću eksploataciju litija i bora, kako je to rekla premijerka Ana Brnabić.

Australsko-britanska korporacija "Rio Tinto" najavila je spremnost uložiti 2,4 milijarde dolara u projekte rudarenja u Srbiji, tvrdeći da će poštivati sve ekološke standarde, ali je u Srbiji stvoren ekološki front koji se sve glasnije i odlučnije protivi tom projektu i općenito istraživanju i rudarenju litija i bora.

Iz Ekološkog ustanka proistekla je i politička koalicija MORAMO, koja je najavila sudjelovanje na izvanrednim parlamentarnim izborima u travnju.