SPAŠAVANJE NAKON POTRESA

[FOTO] Hrvatski potražni tim drugi dan pomaže u Turskoj. Ovako izgleda njihova baza iz koje kreću u akcije

10.02.2023 u 09:41

Bionic
Reading

Hrvatski potražni tim drugi dan je u akciji u Hatayu, gdje uz druge međunarodne timove, pomažu u traganju i sapašavnju preživjelih u tragičnom potresu koji je pogodio Tursku i Siriju

Baza hrvatskog tima je u turskom Hatayu, a iz Ravnateljstva civilne zaštite svakodnevno izvještavaju na društvenim mrežama o novostima iz hrvatskog kampa.

Jutros su objavili i fotografije hrvatske baze iz koje naši spasioci kreću u akcije. 'Hrvatski tim je na terenu i dalje daju sve od sebe kako bi pomogli lokalnom stanovništvu', stoji u objavi.

Jučer su objavili i prve fotografije hrvatskog tima u akciji. Nažalost, kako je za Novu TV jučer ispričao šef hrvatskog tima Tomislav Marević, prvi dan potrage hrvatski tim nije našao preživjele. 'To su jako teške situacije i tu je, da budem iskren, vrlo mala vjerojatnost preživljavanja. Tu idemo na čudo. Ne predajemo se', rekao je Marević.

Podsjetimo, upomoć Turskoj stigao je hrvatski tim od 40 pripadnika modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i 10 potražnih pasa.

Oni bi trebali pomoći turskim i drugim međunarodnim spasiocima, a uz to Hrvatska šalje i humanitarnu i novčanu pomoć. 

Republici Turskoj Vlada RH šalje materijalnu pomoć prema iskazu potrebnih materijalnih sredstava, a koja obuhvaća hranu, šatore, krevete, vreće za spavanje, deke, grijalice te medicinsku i sanitetsku opremu, u ukupnoj protuvrijednosti  819.601,50 eura.

Sirijskoj Arapskoj Republici Vlada RH upućuje pomoć financijskim doprinosom od ukupno 200.000 eura, i to 100.000 eura putem Hrvatskog Caritasa i 100.000 eura putem Hrvatskog Crvenog križa.

Hrvatski Crveni križ (HCK) do sada je na donatorskom računu za pomoć stanovništvu Turske i Sirije stradalom u katastrofalnom potresu, skupio gotovo 170 tisuća eura. 

Svi hrvatski  građani koji žele pomoći unesrećenom stanovništvu mogu uplatiti donacije na žiro račun HCK-a otvoren u Erste&Steiermärkische banci. Podaci potrebni za uplatu su: 

IBAN: HR5424020061500126075

Poziv na broj za apel : 751

Swift code (za uplate iz inozemstva): ESBCHR 22

Također, građani mogu pomoći pozivom na broj donatorskog telefona 060 90 11.