projekt od 83,8 milijuna kuna

[FOTO] Apsurdno: Splitski bazeni nakon energetske obnove troše dvostruko više! Tko je kriv?

19.09.2022 u 13:28

Bionic
Reading

Pompozno promoviran projekt energetske obnove kompleksa bazena na splitskom Poljudu, dovršen 2018. godine i vrijedan 83,8 milijuna kuna, čime je u tom trenutku bio jedan od najvećih u Hrvatskoj, pred neslavnim je krahom. Splitski bazeni trenutno troše više nego dvostruko energije od onoga što je bilo zajamčeno ugovorom

Tu je informaciju na sjednici Gradskog vijeća iznio ravnatelj Javne ustanove Sportski objekti Gordon Cerjan, a potvrdio ju je i za tportal:

'Uštede definirane ugovorom nisu se ostvarile. Bila je predviđena potrošnja energije u ukupnom iznosu od 2.112.750 kilovatsati (kWh) na godišnjoj razini, a potrošnja u stvarnosti iznosi preko pet milijuna kilovatsati', iznio je Cerjan.

Kako je u međuvremenu došlo do drastičnog poskupljenja energenata, prije svega struje, on ne barata novčanim iznosima, nego stvarno potrošenom energijom - radi se o struji, plinu i lož-ulju, manjim dijelom i solarnim panelima postavljenima na krovu ovog kompleksa.

  • +16
Bazeni Poljud Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

U kunama bi to izgledalo ovako: po cijenama otprije nekoliko godina bazeni su na energiju trošili oko 5,2 milijuna kuna, a bilo je predviđeno da njihovi računi padnu na oko 1,7 milijuna kuna. Još prije dvije godine oni su iznosili milijun kuna više od plana, a zbog najnovijih poskupljenja penju se znatno više.

No poskupljenja su se možda i mogla očekivati - ali ne i dvostruko veća potrošnja energije u odnosu na plan. Zasad nitko nema suvislo objašnjenje za to.

A bazeni, odnosno Javna ustanova Sportski objekti, svejedno moraju privatnoj tvrtki plaćati iznos od 3,5 milijuna kuna godišnje idućih 14 godina, jer je na toliko bila procijenjena ušteda u budućem razdoblju.

'Izražavamo sumnju u uštede, no moramo postupati po ugovoru. Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) kao provedbeno tijelo u ovom slučaju trebala je angažirati neovisno tijelo koje će provesti vještačenje, ali unatoč našim zahtjevima to ne čini, nego nudi neobična objašnjenja. Ponašaju se kao arbitar, a ne provedbeno tijelo', kazao je Cerjan za tportal.

Splitski bazeni tako danas plaćaju i veliku potrošnju energije, po višim cijenama, ali i 3,5 milijuna kuna godišnje na ime 'ušteda' koje, tvrdi se, nisu ostvarene.

Projekt energetske obnove jedinog zatvorenog bazenskog kompleksa u Splitu bio je pripreman pet godina, a rezultirao je dobivanjem 40 posto nepovratnih sredstava od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Preostalih 60 posto trebalo je biti osigurano iz ostvarenih ušteda u periodu od 14 godina.

Posao je obavila tvrtka Esco Energy, koju je kasnije preuzela tvrtka Rudan, tržišni lider na polju energetske obnove. Tportal je svojevremeno bio u inspekciji Splitskih bazena upravo kada su radovi dovršavani i kada je zbog toga vladao popriličan entuzijazam.

Tada smo između ostalih razgovarali s direktorom tvrtke Rudan Danijelom Benčićem, a on nam je pojašnjavao koncept energetske obnove i predstavljao detalje ovog projekta. Četiri godine kasnije ponovno smo kontaktirali s njim i priupitali ga je li točno da se uštede ne ostvaruju.

'Radi se o puno kompleksnijem pitanju, a paušalne tvrdnje ne želim komentirati', kazao nam je Benčić odrješito i pomalo nervozno.

'Naravno da se uštede ostvaruju, ovdje se radi o pogrešnoj interpretaciji', tvrdi dalje Rudan, ne želeći ulaziti u detalje.

'Kompleks troši onoliko energije koliko mu je potrebno da bi isporučivao svoju uslugu: ako želite imati bazen zagrijan na 24 stupnja Celzija, to će valjda nešto i koštati', kazao nam je načelno. Pitali smo ga logično pitanje: nije li grijanje bazena bilo predviđeno projektom i ugovorom te je li konkretno provjerio podatak da kompleks troši pet milijuna umjesto 2,1 milijun kilovatsati godišnje?

'Sve ovisi o tome kako se interpretira i što se time želi postići', kazao je za tportal i prekinuo razgovor na ovu temu.

Što u ovom slučaju radi APN: jesu li upoznati s činjenicom da splitski kompleks bazena nakon energetske obnove troši dvostruko više energije nego što je predviđeno ugovorom, zašto u proteklih šest mjeseci nisu angažirali vještake koji bi utvrdili uzrok ovako velike potrošnje i kada će to učiniti, pitanja su koja je tportal postavio još koncem prošlog tjedna. Zanimalo nas je i kakva su prava korisnika kada se nakon obnove ne ostvaruju ugovorom predviđene uštede energije, no odgovor APN-a do zaključenja ovog teksta nije pristigao.