BEOGRADSKI PROCES

Formalno opet započet postupak za zločin u Lovasu

22.02.2010 u 15:36

Bionic
Reading

Sudski postupak protiv četrnaestorice optuženih za ratni zločin u Lovasu 1991. pred vijećem za ratne zločine okružnog suda u Beogradu, prekinut krajem studenog 2009, u ponedjeljak je, zbog promjene u sastavu sudskog vijeća koje vodi postupak, formalno započet iznova utvrđivanjem optužnice i ponovnim očitovanjem optuženih o krivnji

Svi optuženi ostali su pri prije iznesenim obranama, zanijekavši svoje sudjelovanje u zločinima, nakon čega su, čitanjem sudskih spisa u predmetu 'Lovas', utvrđeni do sada izvedeni dokazi i izjave ispitanih svjedoka, koji će vrijediti i u obnovljenom postupku.

U tročlanom sudskom vijeću promijenjen je jedan od sudaca, pri čemu će vijećem i dalje predsjedati sutkinja Olivera Anđelković. Do izmjena je došlo zbog reizbora sudaca u sklopu reforme pravosuđa, koji je stupio na snagu početkom ove godine.

Suđenje za zločine u Lovasu počelo je 17. travnja 2008, nakon što je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe 'Dušan Silni' u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tom mjestu.

Za ratne zločine optuženi su pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, te pripadnici postrojbe "Dušan Silni" Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Po optužnici, Ljuban Devetak je u početku listopada 1991, zajedno s pripadnicima stranke Srpske narodne obnove koju je vodio Mirko Jović, u Šidu i Novoj Pazovi osnovao postrojbu od 60 dobrovoljaca, u nakani da napadne selo Lovas, naseljeno pretežno hrvatskim stanovništvom. Napad je izveden 10. listopada 1991, kada su u rano jutro optuženici upali u selo i nekoliko sati nasumce pucali, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama.

U optužnici se dodaje da je teritorijalna vlast, s Devetakom na čelu, 17. listopada naredila da se svi muškarci u dobi od 18 do 65 godina okupe ispred zgrade Zemljoradničke zadruge, čemu se odazvalo njih 70-ak. Taj i sljedeći dan pripadnici postrojbe 'Dušan Silni' okrutno su fizički zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18. listopada kolonu od oko 50 mještana Lovasa natjerali su u minsko polje, gdje je poginulo 20 i ranjeno 12 civila.

U dosadašnjem tijeku suđenja u dokaznom postupku ispitano je nekoliko desetina svjedoka, među kojima preživjeli mještani Lovasa natjerani u minsko polje, članovi obitelji stradalih hrvatskih civila, kao i ondašnji pripadnici srpskih snaga koje su, prema optužnici, napale selo.