SLABA UTJEHA

Fitch potvrdio rejting Hrvatske, no smanjili nam izglede

14.02.2014 u 10:52

Bionic
Reading

Agencija Fitch Ratings smanjila je izglede za kreditni rejting Hrvatske sa stabilnih na negativne, ali je potvrdila dosadašnji dugoročni rejting 'BB+' na stranu valutu i 'BBB-' na domaću valutu, priopćio je u petak Fitch

'Fiskalni rezultati Hrvatske dodatno su se pogoršali od rujna prošle godine, kada je Fitch snizio dugoročni kreditni rejting na 'BB+'. Dugotrajna recesija i dalje će utjecati na izglede za fiskalnu konsolidaciju i održivost javnog duga, a Vlada je pokazala znatno manji apetit za čvršća proračunska ograničenja od nekih drugih zemalja središnje i istočne Europe, otvorivši prazninu u vjerodostojnosti politike', navodi Fitch u današnjem obrazloženju.

Proračun za 2014. godinu, koji je Sabor prihvatio u studenome prošle godine, potvrdio je dodatno fiskalno slabljenje u 2013. godini, kada je deficit opće države povećan s ciljanih 3,8 na 5,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), i predvidio malu fiskalnu konsolidaciju prije 2015.

Analitičari Fitcha procjenjuju da je opći dug države premašio 60 posto BDP-a na kraju 2013. godine, i bez djelomično provedenog predfinanciranja obveza za 2014. Također, smatraju da neće prestati rasti sve do 2016. godine. U skladu s time, potrebe za financiranjem proračuna i dalje će ostati visoke, iznad 18 posto BDP-a u ovoj i idućoj godini, smatraju.

U Fitchu imaju na umu da bi formalni uzlazak Hrvatske u Proceduru prekomjernog deficita (EDP) 28. siječnja mogao osigurati čvršći politički oslonac za fiskalnu konsolidaciju i unijeti više realnosti u službene makroekonomske projekcije.

Međutim, napominju i da kolebljiva politika u 2013. implicira da je Hrvatska suočena s mnogo oštrijom fiskalnom konsolidacijom u razdoblju od 2014. do 2016., s obzirom da sada do 2016. godine mora postići cilj iz EDP-a o svođenju proračunskog deficita na 2,9 posto BDP-a.

Fitch skeptičan u vezi smanjenja rashoda

Vlada je počela raditi na mjerama koje je potrebno poduzeti na prihodnoj i rashodnoj strani proračuna kako bi ispunila ciljeve iz EDP-a, a rebalans proračuna trebao bi biti poslan u saborsku proceduru krajem veljače. Jačanje prihoda uključuje prijenos dijela sredstava iz drugog u prvi stup mirovinskog osiguranja i zadržavanje profita državnih poduzeća, navodi Fitch.

Smanjenja rashoda za otprilike 1,1 posto BDP-a mnogo su slabije specificirana, dodaje agencija.

U Fitchu su skeptični oko sposobnosti države da provede smanjenja rashoda ove veličine, posebno uoči izbora u 2015. godini te s obzirom na procjene tek skromnog smanjivanja deficita opće države na 5 posto BDP-a u 2014. godini.

'Prethodne proračunske projekcije potkopao je neutemeljeni optimizam u vezi gospodarskog oporavka, a to baca sumnju na koherentnost i vjerodostojnost politike, što se ogleda i u ranoj reviziji proračuna za 2014. i gospodarskih očekivanja', ističu u Fitchu.

Realni rast BDP-a kroz duže vremensko razdoblje značajno je ispod onog skupine zemalja s rejtingom 'BBB' i 'BB': hrvatsko je gospodarstvo u recesiji od 2009., ukupno se smanjivši za 12 posto, dok je stopa nezaposlenosti gotovo 18 posto, što daleko premašuje izvedbu sličnih država, napominju u Fitchu.

Vlada je nedavno snizila svoju procjenu gospodarskog rasta u 2014. s 1,2 na 0,2 posto, navode analitičari agencije. No, ocjenjuju da je vrlo neizvjesno hoće li se gospodarstvo moći prilagoditi i oporaviti, dok je suočeno s EDP-ovim preporukama o fiskalnim uštedama od 2,3 posto BDP-a u ovoj, te po 1 posto u 2015. i 2016. godini. Posljedično, još jedna godina recesije, u 2014., ne može se isključiti.

U Fitchu kažu i da bi mogli poduzeti daljnji negativni korak u vezi hrvatskog rejtinga, u slučaju neuspješne primjene vjerodostojne srednjoročne strategije fiskalne konsolidacije koja bi bila u skladu s preporukama EDP-a.

Na to bi ih potaknuo i neuspjeh gospodarstva da se oporavi u srednjem razdoblju, što bi vodilo daljnjim ograničenjima u javnim financijama i zaduživanju.

Kao rizik navode i kristaliziranje dodatnih obveza za Vladin proračun. One trenutno dosežu 16 posto BDP-a, a revizija europskog sustava nacionalnih i regionalnih računa ESA95 mogla bi dodatno ojačati pritisak na taj omjer.


S druge, pak, strane, Fitch bi mogao poduzeti i pozitivni korak u vezi rejtinga postigne li se veći napredak u fiskalnoj reformi i smanjenju deficita u skladu s EDP-om, koji bi rezultirao smanjenjem omjera javnog duga i BDP-a.

Na to bi ga potaknuo i jači gospodarski oporavak od onog koji u Fitchu trenutno očekuju, potencijalno poduprt intenziviranjem strukturnih reformi.

Privatizacija jest ponešto uznapredovala, ali Hrvatska ima lošu poslovnu klimu i rigidno tržište rada, koji smanjuju njezinu konkurentnost i ostaju uteg rastu', zaključuju u toj rejting agenciji.

Kreditni rejting Hrvatske kod Fitcha i dalje je jedan stupanj iznad rejtinga koji Hrvatska ima kod Standard&Poor'sa.

S&P je prije tri tjedna snizio dugoročni kreditni rejting Hrvatske na inozemnu i domaću valutu s BB+ na BB, uz stabilne izglede, jer bi se recesija mogla nastaviti šestu godinu zaredom.

I treća najveća svjetska rejting agencija Moody's drži rejting Hrvatske jedan stupanj više nego S&P, na Ba1, uz stabilne izglede. No, kod sve tri agencije rejting Hrvatske je u neinvesticijskom području.