AFERA 'VARAŽDINSKE VIJESTI'

Fischer i Mašić na slobodi, Fišer ostaje u pritvoru

12.05.2011 u 19:01

Bionic
Reading

Iz pritvora su pušteni Svebor Fischer, zamjenik direktora Varaždinskih vijesti, te Davor Mašić, voditelj marketinga najstarijeg varaždinskog tjednika, dok direktor poduzeća te glavni i odgovorni urednik istoimenog lista Ernest Fišer ostaje u pritvoru

Na sjednici izvanraspravnog vijeća varaždinskog Županijskog suda razmatrane su žalbe koje su na rješenje o pritvoru uložili odvjetnici dvojice od trojice čelnih ljudi Varaždinskih vijesti uhićenih i pritvorenih početkom mjeseca. Protiv njih je ubrzo otvorena istraga zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i ovlasti, odnosno ovlasti u gospodarskom poslovanju, čime su Varaždinske vijesti oštetili za više od četiri milijuna kuna, od čega se daleko najviše tereti još uvijek aktualni direktor i glavni urednik varaždinskog tjednika.

Članovi vijeća zaključili su da nema osnove za zadržavanje Fischera i Mašića u pritvoru jer nema opasnosti ni od utjecaja na svjedoke, kao ni od ponavljanja kaznenog djela. Oni se naime sumnjiče da su u dogovoru s Ernestom Fišerom osnovali poduzeće Varaždinec plus pomoću kojeg su izvlačili novac iz Varaždinskih vijesti.

Tako su u srpnju 2006, prema navodima iz istražnog zahtjeva, sklopili ugovor o poslovnoj suradnji s Varaždinskim vijestima kojima novoosnovano društvo preuzima radi daljnje distribucije mjesečno najmanje 1.000 primjeraka Varaždinskih vijesti uz rabat od 50 posto, iako je u ranijem ugovoru za istovrsne poslove s drugim partnerom bila utvrđena viša cijena usluge za distribuciju lista i bez rabata, čime su Varaždinske vijesti mjesečno bilo oštećeno za 700 kuna na 1000 primjeraka lista. Uz to, u kolovozu 2008. godine sklopljen je novi ugovor o poslovnoj suradnji, koji je za Varaždinske vijesti bio još nepovoljniji, jer je novoosnovanom društvu dodatno smanjena cijena primjerka lista, čime je novoosnovano društvo steklo imovinsku korist od preko 350.000 kuna.

Budući da se sumnja za ovo kazneno djelo temelji na materijalnim dokazima, a ne na izjavama svjedoka, vijeće je zaključilo da nema razloga za pritvor. Isto tako zaključeno je da nema ni opasnosti od ponavljanja kaznenog djela s obzirom da u pritvoru ostaje Ernest Fišer koji se nije ni žalio na rješenje o pritvoru.