zbog miokarditisa

Finska pauzira uporabu Modernina cjepiva kod mladih muškaraca, Švedska i Danska za sve mlade odrasle osobe i djecu

07.10.2021 u 10:42

Bionic
Reading

Finska će pauzirati uporabu cjepiva Moderne protiv covida-19 kod muškaraca rođenih 1991. i kasnije zbog izvještaja o rijetkim kardiovaskularnim nuspojavama, objavio je Institut za zdravstvo i skrb u četvrtak

Švedski i danski zdravstveni dužnosnici najavili su u srijedu poslijepodne da će pauzirati uporabu cjepiva Moderne za sve mlade odrasle osobe i djecu.

Norveška već koristi cjepivo Pfizera za svu djecu, a sada ga preporučuje za muškarce mlađe od 30 godina.

Nordijske zemlje odluku temelje na neobjavljenoj nordijskoj istraživačkoj studiji koja sadrži podatke iz Finske, Švedske, Norveške i Danske.

Švedska je rekla u srijedu poslijepodne da će suspendirati Modernino cjepivo protiv covida-19 za osobe rođene 1991. i ranije, nakon izvještaja o mogućim rijetkim nuspojavama poput miokarditisa.

Švedski zavod za javno zdravstvo je priopćio da podaci ukazuju na učestaliju pojavu miokarditisa (upale srčanog mišića) i perikarditisa (upale srčane ovojnice) kod mladih koji su se cijepili.

"Poveznica je osobito jasna u slučaju Moderninog cjepiva Spikevax, pogotovo nakon druge doze", navedeno je u priopćenju.

Ipak, rečeno je da je rizik od miokarditisa i perikarditisa vrlo mali.

Osobe rođene 1991. ili kasnije, koje su primile prvu dozu Moderninog cjepiva - njih oko 81 tisuću - neće primiti drugu dozu.

Ranije ovoga tjedna je švedska javnozdravstvena agencija objavila da djeca od 12 do 15 godina mogu primiti samo Pfizerovo cjepivo.

Europska agencija za lijekove odobrila je Pfizerovo cjepivo u svibnju, a u srpnju Modernino za djecu stariju od 12 godina.