pfizer i moderna

Španjolska odlučila dati dodatnu dozu cjepiva svima starijima od 70 godina

05.10.2021 u 21:34

Bionic
Reading

Španjolska je u utorak odlučila davati dodatnu dozu cjepiva protiv covida-19 svima starijima od 70 godina kako bi se povećala njihova zaštita, objavilo je ministarstvo zdravstva

Nacionalno povjerenstvo za javno zdravstvo je odlučilo "od kraja listopada proširiti skupinu koja bi trebala primiti dodatnu dozu cjepiva protiv covida-19 na osobe starije od 70 godina, pod uvjetom da su drugu dozu dobile najmanje prije šest mjeseci", navelo je ministarstvo u priopćenju.

Do sada je Španjolska primjenjivala treću, dodatnu dozu, samo za korisnike domova umirovljenika i osobe oslabljenog imuniteta.

"Primjenjivat će se dodatna mRNA doza ... cilj je pojačati zaštitu najugroženijih", objasnilo je ministarstvo.

Europski regulator odobrio je u ponedjeljak primjenu treće doze cjepiva Pfizer/BioNTech za starije od 18 godina, strahujući da bi moglo doći do pada zaštite od covida-19 pada nakon prve i druge doze.

Dodatne doze cjepiva Moderne i Pfizera osobama jako oslabljenog imuniteta odobrila je i Europska agencija za lijekove (EMA).

Najmanje petnaest zemalja u svijetu je u očekivanju zimskog naleta epidemije počelo primjenjivati treću dozu za najugroženije. Neke zemlje EU-a,  poput Francuske, Italije i Njemačke, nisu čekale zeleno svjetlo europskih vlasti.