PROLJETNI SCENARIJ

Finska ministrica: Tisuće migranata nastoje ući u zemlju preko Rusije

20.02.2024 u 16:30

Bionic
Reading

Finska je u utorak objavila da "tisuće" migranata iz trećih zemalja čekaju da prijeđu granicu i uđu na njezin teritorij iz Rusije

Finska je prošle godine zatvorila sve granične prijelaze na svojoj 1340 kilometara dugoj granici s Rusijom zbog velikog porasta migranata koji nisu imali valjanu dokumentaciju za ulazak u Europsku uniju. Helsinki optužuje Moskvu da samo prosljeđuje migrante na finsku granicu, no Kremlj odbacuje te optužbe.

"Imamo informaciju da na ruskoj strani na tisuće ljudi čeka da uđu u Finsku, rekla je ministrica unutarnjih poslova Mari Rantanen, dodavši da to predstavlja "prijetnju društvu".

Također je upozorila da bi brojni migranti mogli pokušati ilegalno prijeći granicu na proljeće kada okopni duboki snijeg i kada porastu temperature. Po njezinim riječima, zakonodavstvo EU-a ne nudi rješenje u ovakvim situacijama s kojima se sada suočava i njezina zemlja.

Između kolovoza i prosinca prošle godine iz Rusije u Finsku je ušlo više od 1300 azilanata iz Jemena, Somalije i Sirije.

Od tog broja finske imigracijske vlasti ne mogu locirati 160 migranata pa se pretpostavlja da su otišli u neku drugu europsku zemlju.