uvođenje eura

Filipović: 'Napravit ćemo sve kako trgovci i drugi subjekti ne bi neopravdano povećavali cijene, ne vjerujem da bi se netko odlučio na lov u mutnom'

24.08.2022 u 14:21

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Davor Filipović dao je izjavu za medije nakon sjednice Vlade.

'Vlada je donijela nekoliko odluka koje se odnose na zaštitu potrošača. Napravit ćemo sve kako trgovci i drugi subjekti ne bi neopravdano povećavali cijene. Tako smo uveli Etički kodeks, pristupanje je besplatno. Svi oni koji se uključe u kodeks šalju poruku da žele biti odgovorni i žele biti partneri potrošačima. Angažirali smo i udruge civilnog društva kako bi i oni pomogli u nadzoru', kazao je nakon sjednice Vlade Davor Filipović.

'Svi znate koja je trenutna stopa inflacije. Inflacija je visoka i ne očekujem osobno da bi se netko upustio u lov u mutnom. Teško je utvrditi što je to neopravdano povećanje cijena. Vjerujem da zajedničkim radom svih institucija i naših građana koji će moći pohvaliti trgovce koji korektno rade svoj posao, ali i uputiti kritike, uz sve udruge civilnog društva pa i uz medije cijeli ovaj proces proći bez povećanja cijena', kazao je ministar.

'Ne vjerujem da je u interesu ikome od trgovačkih lanaca da dobije kritiku građana, ali i da ih posjećuju državne institucije', poručio je.

Upitan o slučaju benzinske postaje u Orebiću koja ima veće cijene goriva od onih koje je odredila Vlada, Filipović ke zaoa da je upoznat sa slučajem i da je Državni isnpektorat na terenu.

'Moja plaća u eurima neto bit će oko 2380 eura', kazao je upitan da li je već preračunao svoju plaću.

Filipović je komentirao i kada se može očekivati poskupljenje struje. 'Situacija je teška i izazovna. Ono što smo govorili prošli tjedan, što su kolegi ministri rekli prije mene je da radimo na paketu mjera koji ćemo predstaviti uskoro i ići će u smjeru da pomogne najugroženijim skupinama, ali i gospodarstvenicima. Tamo gdje se može pomoći poduzetnicima je da proizvode vlastitu električnu energiju kako bi je koristili za proizvodne pogone. Učinit ćemo sve da skratimo određene procedure i da omogućimo korištenje obnovljivih izvora energije', kazao je Filipović.

Komentirao je i problem Gradske plinare Zagreba, kojoj prijeti da mora preuzeti kupce drugih komercijalnih opskrbljivača u svoj sustav javne opskrbe, što bi moglo otežati opskrbu. 

'Situacija u kojoj se našao Zagreb je izazovna. Čuo sam se jučer s gradonačelnikom i Tomašević mi je rekao što se događa. Mi nećemo dozvoliti da vrtići, bolnice, škole dođu u situaciju da ne mogu plaćati svoje energente. Od čelnika lokalne samouprave očekujem da daju doprinos u ovoj izazovnoj situaciji. Gradska plinara Zagreb ima svoj menadžment i moraju napraviti sve što je u njihovoj moći da svima bude lakše', rekao je Filipović.