REŠETANJE MINISTRA

Filipović danas pred Odborom: Tko je kupovao jeftini HEP-ov plin?

13.07.2023 u 08:18

Bionic
Reading

Odbor za gospodarstvo Hrvatskoga sabora održat će danas tematsku sjednicu o "Izvješću o problematici kupnje i prodaje plina prema uredbi o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije". Potpredsjednica Odbora Anka Mrak Taritaš (GLAS) rekla je da su dolazak na sjednicu na temu plinske afere potvrdili ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te čelnici HROTE-a i HERA-e

Tematska sjednica o prodaji plina ispod cijene i nastalih višemilijunskih gubitka bit će održana danas u 15 sati.

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić u srijedu je poručio kako vladajuća većina i HDZ podržavaju sjednicu saborskog odbora za gospodarstvo vezanu uz prodaju viškova plina, naglasivši kako im je u interesu da se utvrde sve činjenice.

Saborskom su odboru, potvrdio je Bačić nakon sastanka stranaka vladajuće većine u Banskim dvorima, dostavljena izvješća neovisnih tijela (Plinacro, HROTE, HERA) te HEP-a, podsjeća N1.

"Mi tu doista nemamo što skrivati. U našem je interesu da se sve okolnosti raščiste, objasne i utvrde. I mislim da smo svim postupanjima od kada smo utvrdili da je HEP bio primoran višak plina dostavljati na tržište preko Plinacra i u postupanju HROTE-a, jasno pokazali da nam je u interesu da se dozna sve, da se utvrde sve okolnosti", rekao je Bačić.

Naveo je i da se za jedan cent plin prodavao samo jedan dan, a nije htio odgovoriti na pitanje novinara tko je kupio najviše tih viškova plina, rekavši da će o tome na sjednici saborskog odbora izvijestiti "onaj tko je za to isključivo nadležan, a to je HROTE".

Radić: Ovo je privatni rat Filipovića s Barbarićem Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell