ušutkavanje medija

Filipinska novinarka kritična prema Duterteu osuđena za klevetu

15.06.2020 u 11:17

Bionic
Reading

Filipinska novinarka Maria Ressa, čelnica portala kritičnog prema predsjedniku Rodrigu Duterteu, u ponedjeljak je proglašena krivom za klevetu na internetu, u presudi koja se smatra udarcem na medijske slobode u toj otočnoj državi

Sutkinja Rainelda Estacio Montesa osudila je 56-godišnju Ressu i njezinog suradnika Reynalda Santosa Jr. i odredila da će u zatvoru ostati najmanje šest mjeseci i jedan dan, a maksimalno šest godina. Dopustila im je mogućnost jamčevine, a njihov tabor rekao je da će se žaliti na odluku.

Ressa je poručila kako je presuda udarac za medijske slobode i demokraciju, ali da ona nije bila neočekivana, pa je pozvala novinare i javnost da nastave borbu.

'Mi bismo vam trebali služiti kao upozorenje. Naš slučaj bi vas trebao zastrašiti. Ne bojte se!', rekla je novinarka. 'Jer ako ne koristite svoja prava, izgubit ćete ih', dodala je.

Presuda se odnosi na članak koji je portal Rappler objavio u svibnju 2012. i koji navodno povezuje jednog biznismena s trgovinom ljudima i krijumčarenjem droge.

Ressa nije autorica tog teksta, objavljenog četiri mjeseca prije no što je zakon o kleveti na internetu stupio na snagu u rujnu 2012. godine, što je potaknulo kritike da je slučaj politički motiviran.

Ressa i Santos moraju platiti oko 8 tisuća dolara odštete Williamu Kengu o kojem je članak riječ. Sutkinja je u presudi rekla kako je njezin cilj postići ravnotežu između zaštite pojedinaca od klevete i slobode govora.

Organizacije za ljudska prava osudile su ovu presudu za koju tvrde da pokazuje pokušaje ušutkivanja medija koji govore protiv Duterteove vlade.

Presuda je donesena više od mjesec dana nakon što su vladini regulatori zbog istekle franšize ugasili najveću medijsku mrežu u državi ABS-CBN. Duterte je prijetio i toj medijskoj kući zbog izvještavanja.

Human Rights Watch (HRW), organizacija sa sjedištem u New Yorku, upozorila je da nova presuda ima implikacije i za druge države u svijetu koje se nose s istim izazovima.

'Presuda protiv Marije Resse naglašava sposobnost nasilnog filipinskog čelnika da manipulira zakonima i napada kritične, respektabilne medije, bez obzira na cijenu koju će nositi država', rekao je Phil Robertson iz HRW-a.