Bienvenido Alivio

Filipincu koji je spasio djecu iz gorućeg busa uručena Turopoljska podgutnica i poklon bon

24.01.2024 u 15:14

Bionic
Reading

Hrabri vozač školskog autobusa, Filipinac Bienvenido Alivio primio je u srijedu od gradonačelnika Velike Gorice Krešimira Ačkara simbol toga kraja Turopoljsku podgutnicu, kao čin zahvale zbog reakcije prilikom požara na školskom autobusu u Šiljakovini

Prošlog petka, 19. siječnja, na području Šiljakovine zapalio se školski autobus u kojem je uz vozača bilo i četvero školaraca. Vozač Bienvenido Alivio tada je izveo djecu iz autobusa i počeo gasiti požar. Pridružili su mu se mještani, a gašenje požara dovršeno je intervencijom Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica, čiji su operativci bili u blizini zbog uklanjanja stabla srušenog od obilnoga snijega.

„Opazio sam da se iz autobusa dimi i kada sam stao da pogledam vidio sam da motor gori. Odmah sam rekao djeci da iziđu iz autobusa i započeo sam aparatom gasiti požar. Kada sam shvatio da neću moći sam ugasiti, počeo sam zvati upomoć“, rekao je Alivio koji u Hrvatskoj radi od ljeta prošle godine.

“Ovdje smo danas kako bi zahvalili Bienvenidu Aliviju na smirenom i hrabrom činu, čime je spriječio da se požar ne pretvori u veliku tragediju. Hvala Vam gospodine Alivio, u naše Turopolje su svi pošteni i radišni ljudi dobrodošli. Hvala vam još jednom u ime roditelja i našeg grada”, rekao je Ačkar Filipincu.

Uz turopoljsku podgutnicu, gradonačelnik je Aliviju uručio i Turopoljski leksikon, te poklon bon, navodi Grad Velika Gorica u priopćenju.

Podgutnica je rubac ili ukrašena vrpca koja se vezala pod vratom, odnosno – pod gutom, odakle i naziv „podgutnica“, u Turopolju je nalazimo kao ukrasni dodatak odjeće, danas narodne nošnje, kao i dio odore vojnika Turopoljskog banderija.

Podgutnica je nastala iz turopoljskog ponosa, ljubavi banderijalca i njegove odabranice, te čežnje vojnika za voljenim domom.