novo poniženje

Fijasko rusko-afričkog summita, Putin optužuje Zapad za sabotažu

27.07.2023 u 23:11

Bionic
Reading

U Moskvi je 27. srpnja počeo drugi rusko-afrički summit na kojem ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava pokazati da zbog rata u Ukrajini nije potpuno izoliran te da i dalje ima vanjskopolitičku moć.

No, unatoč njegovoj stalnoj prisutnosti na kontinentu, čini se da su afričke zemlje sve kritičnije prema vanjskoj politici Moskve, a propali dogovor o žitu i neizvjesna sudbina Wagnerovih plaćenika bacaju sjenu na dvodnevni summit, pišu svjetski mediji.

Slab odaziv afričkih čelnika na velikom summitu u Rusiji predstavlja novo poniženje za Putina i dodatno potkopava njegove napore da pokaže da ga invazija na Ukrajinu i međunarodne sankcije nisu uspjele u potpunosti izolirati, prenosi RSE pisanje The Timesa.

Moskva je optužila Zapad da pokušava sabotirati drugi rusko-afrički summit, koji je započeo u četvrtak u Sankt Petersburgu s manje od polovice od 43 šefa država koji su sudjelovali na prvom summitu 2019. godine.

Među onima koji se nisu pojavili bili su predsjednici velikih afričkih sila poput Nigerije i Demokratske Republike Kongo.

Nakon što se Moskva prošlog tjedna povukla iz sporazuma koji je omogućio Ukrajini da sigurno izvozi žito iz svojih crnomorskih luka, Kenija, čiji je predsjednik također ostao kod kuće, nazvala je taj potez "ubodom nožem u leđa" za sušom opustošeni Rog Afrike, gdje se milijuni suočavaju s glađu.

I Rusija i Kina natječu se za utjecaj u Africi, piše Times, i naglašava da je Peking, koji ima dublje džepove od Moskve, kupio infrastrukturu na kontinentu za pristup rijetkim mineralima, dok je Kremlj proširio svoj utjecaj u Africi kroz vojne poslove, ponekad u zamjenu za mineralna dobra.

  • +11
Rusko-afrički summit Izvor: Profimedia / Autor: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Unatoč slabom odazivu, Putin je summit nazvao "ključnim događajem" i rekao da je suradnja između Moskve i afričkih zemalja "dostigla nove visine" posljednjih godina.

Na prvom rusko-afričkom summitu 2019. Putin je obećao udvostručiti trgovinu Rusije s tim kontinentom u roku od pet godina na 40 milijardi dolara. Umjesto toga, trgovina je zastala na oko 18 milijardi dolara godišnje, piše Times, ističući da Moskva nudi manje od jedan posto ukupnih izravnih stranih ulaganja i gotovo nikakvu humanitarnu pomoć.

Uoči ovotjednog summita, Kremlj je objavio da se Putin planira pojedinačno sastati sa svakim od prisutnih afričkih čelnika. Svaki će delegat tražiti garancije na svojim sastancima s ruskim predsjednikom i, zaključuje Times, ako napuste Sankt Peterburg razočarani, Moskva riskira gubitak utjecaja na kontinentu.