pobuna u Fiatu

Fiatovi radnici pripremaju štrajk zbog Ronaldova potpisa za Juventus

13.07.2018 u 13:26

Bionic
Reading

Radnici iz tvornice automobilskog diva Fiat Chryslera u Melfiju na jugu Italije odlučiti su štrajkati nakon što je njezin glavni investitor odlučio platiti 112 milijuna eura poznatom nogometašu Ronaldu kako bi prešao u Juventus

Nogometni klub i proizvođača automobila kontrolira obitelj Agnelli preko holding kompanije Exor, podsjeća BBC.

Za sindikat USB odluka o angažmanu poznatog nogometaša znači da Fiat neće ulagati. Poručuju da kompanija mora jamčiti budućnost tisuća ljudi, a ne 'omogućiti jednom čovjeku da se bogati'.

U sindikatu smatraju 'neprihvatljivim' to da se milijuni eura troše na kupovinu igrača dok su radnici Fiat Chryslera prisiljeni podnositi 'ogromne ekonomske žrtve'.

USB je sazvao štrajk u nedjelju u tvornici u Melfiju na jugu Italije, gdje se proizvodi više modela automobila, uključujući Fiat Punto i 500X. Štrajk počinje u nedjelju navečer, a trajat će do utorka navečer.

Njegov utjecaj na proizvodnju vjerojatno će biti ograničen, nagađa BBC, podsjećajući da Fiat Chrysler u Italiji ima sedam pogona i da USB ne predstavlja puno radnika u toj zemlji.

Četverogodišnji ugovor o angažmanu Ronalda objavljen je u utorak, a potaknuo je bojazni da je talijanski klub možda previše platio 33-godišnjeg napadača, koji je dosada igrao u Real Madridu.

  • +18
Cristiano Ronaldo Izvor: Reuters / Autor: Eddie Keogh

Stručnjak za nogometne financije Rob Wilson sa Sveučilišta Sheffield Hallam smatra pak da bi Juventus trebao zaraditi više nego dovoljno novca da pokrije naknadu za transfer Ronalda i njegovu plaću.

'Juventus će time kreirati značajnu moć na tržištu. Ako se tome dodaju značajne šanse da će ojačati momčad, nameće se zaključak da će biti uspješniji u talijanskoj ligi i da će se rutinski kvalificirati u Ligu prvaka. To znači i više sponzora i više novca od TV prava i nagrada', pojašnjava Hallam za BBC.