VUKŠIĆ ZBROJIO

Evo zašto je Zagreb najskuplji grad u Europi

29.04.2013 u 15:02

Bionic
Reading

Kandidat Hrvatskih laburista za zagrebačkog gradonačelnika Branko Vukšić prozvao je danas aktualnog gradonačelnika Milana Bandića za neodgovorno gospodarenje otpadom, zbog kojega, tvrdi, gradsko odlagalište na Jakuševcu prijeti ekološkoj sigurnosti građana, a Grad godišnje izgubi 285 milijuna kuna.

‘Zagreb je pravi primjer neodgovornog ponašanja. Dosadašnji gradonačelnik kralj je samopromocije i obmane građana uz visoku cijenu muljanja. Da nije tako, ne bi se otpad tretirao kao smeće koje treba podturiti nekome ispred kućnoga praga. Da nije tako, ne bi se svakoga dana oko tisuću tona otpada naguravalo na Jakuševac koji je već desetljećima ekološka bomba, prijetnja ekološkoj sigurnosti i Zagreba, Hrvatske i planete Zemlje’, stoji u Vukšićevu priopćenju u povodu Dana planeta Zemlje.

Vukšić tvrdi da HDZ i SDP, stranke koje su do sada upravljale Zagrebom, praznim obećanjima ugrožavaju okoliš, vode i standard građana te da se čak 95 posto od tisuću tona otpada koji se dnevno odlažu na Jakuševcu mogu sortirati ili upotrijebiti za proizvodnju energije.

‘Čak 95 posto od onih tisuću tona otpada koji se dnevno nagura na Bandić-brdo nije smeće. Petsto tona se može i mora odmah sortirati – kao što to rade ekološki svjesne i poslovno poduzetne zemlje (ili gradovi) – i prodati. U sortirnicama otpada, a za Zagreb su dovoljne četiri, može se zaposliti tri tisuće radnika. Ostalih petsto tona otpada može se i mora spaliti u ekološki neopasnoj energani, koja će Zagreb snabdijevati električnom i toplinskom energijom. Od 300 tisuća tona otpada ostati će samo 15 tisuća tona smeća’, tvrdi Vukšić.

Izračunao je i da Zagreb zbog lošeg gospodarenja otpadom godišnje gubi 285 milijuna kuna, a da gotovo 50-postotnim gubitkom vode od crpilišta do krajnjih korisnika građani ostanu bez 900 milijuna kuna.

'Zato Zagreb jest najskuplji grad u Europi', zaključuje Vukšić.