ZANIMLJIVA EKIPA

Evo tko je trebao sjediti u privremenoj Vladi predsjednice

16.04.2018 u 09:58

Bionic
Reading

Nakon što je Boris Jokić otkrio kako je 2015. pristao biti ministar obrazovanja u privremenoj Vladi, koju je pripremala Kolinda Grabar Kitarović, isplivala su i imena drugih potencijalnih ministara

Premijer je, o čemu se već tada špekuliralo, trebao biti Damir Vanđelić, predsjednik Uprave Croatia osiguranja, koji je nekad bio i u Adrisu. Vanđelić bi, planirali su, obavljao i posao ministra gospodarstva, piše Jutarnji list.

Mate Granić, posebni savjetnik predsjednice, bio bi ministar vanjskih poslova, a Nikola Brzica, savjetnik Uprave u tvrtki MSAN i bivši pomoćnik ministra obrane, trebao je biti ministar obrane.

Sadašnja predstojnica Ureda predsjednice, tada šefica kabineta, Anamarija Kirinić trebala je biti ministrica unutarnjih poslova.

Bruna Esih, šefica stranke Neovisni za Hrvatsku, a tada izaslanica predsjednice na Bleiburgu, trebala je biti ministrica socijalne skrbi, a ministar obrazovanja bio bi Boris Jokić.

Ljiljana Levatić Uskoković, odvjetnica iz Varaždina, trebala je biti ministrica pravosuđa, a Danijela Mihalić Gračan, profesorica na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, ministrica turizma.

Književnica Milana Vuković Runjić pristala je biti ministrica kulture, a Mario Zovak, predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice, ministar zdravstva.

  • +9
Vlada Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Savjetnik predsjednice za unutarnju politiku Mate Radeljić trebao je biti ministar uprave, a Zdravko Marić ministar financija. Davorko Vidović, SDP-ov veteran, trebao je biti ministar rada i mirovinskog sustava, a sadašnja državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, Nataša Mikuš Žigman, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Miroslav Božić, nekadašnji državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, a sada savjetnik Uprave tvrtke Viro, trebao je biti ministar poljoprivrede, a Jadranka Juriša, direktorica gospodarsko-interesnog udruženja Hrvatski cestar, ministrica prometa.

Riječ je dakle bila o događajima iz prosinca 2015., netom nakon završetka izbora, kada nitko nije uspijevao prikupiti dovoljan broj potpisa za sastav nove Vlade. Kako su se pregovori Mosta sa SDP-om i HDZ-om odužili, predsjednica je pripremila privremenu Vladu, no pao je dogovor između Mosta i HDZ-a te predsjedničina vlada nije zaživjela.