DORH IH NIJE KONTAKTIRAO

'Službeni putnici' iz Vlade zaprepašteni: Sve su to laži!

07.03.2017 u 12:38

Bionic
Reading

Nakon što je tjednik Nacional objavio popis osoba i europskih destinacija u koje su, navodno, tijekom 2016. službeno putovali savjetnici premijera, Vladini dužnosnici, ali i službenici, tportal je razgovarao s nekoliko osoba s tog popisa. Potvrdili su nam da se očito radi o lažiranju putnih naloga jer da oni nisu išli na ta putovanja, za koja su nekome isplaćene dnevnice, te da prije objave teksta u Nacionalu nitko iz Državnog odvjetništva nije kontaktirao s njima. Štoviše, sve do jučer, kažu, nisu imali nikakva saznanja o tim, očito lažnim putnim nalozima

Na popisu osoba koje su putovale u inozemstvo, a koji je objavio tjednik Nacional, našli su se i savjetnici bivšeg premijera Tihomira Oreškovića. Posebni savjetnik za unutarnju politiku Davor Huić rekao nam je da kao Oreškovićev savjetnik nije bio ni na jednom službenom putu izvan Hrvatske te da nije primio dnevnice.

Dakle, da je za ta njegova, očito lažna putovanja, netko drugi primio dnevnice. Neslužbeno doznajemo da DORH prije teksta u Nacionalu nije kontaktirao s Huićem.

Državno odvjetništvo nije kontaktiralo ni sa Stjepom Bartulicom, Oreškovićevim savjetnikom za vanjsku politiku, čija se putovanja također navode u spomenutom tekstu.

Bartulica je na popisu otkrio najmanje jedno putovanje za koje je siguran da se nije dogodilo. Kaže kako tijekom 2016. godine nije putovao u Luksemburg, odnosno da je netko lažirao to putovanje kako bi si isplatio dnevnice koje nije smio. 

Na popisu koji je objavio Nacional je i glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak. Niti nju, kaže, nitko iz Državnog odvjetništva još nije zvao vezano uz službena inozemna putovanja.

DORH nije kontaktirao ni sa službenicama s kojima smo danas razgovarali, a koje rade u Vladi i koje su također na tom popisu. Jedna od njih rekla nam je kako je njezino putovanje u inozemstvo sigurno lažirano jer tijekom 2016. službeno nije putovala nikamo izvan Hrvatske.

Doznajemo da je lažiranje službenih putovanja i izdavanje pripadajućih dnevnica vrlo očito i u slučaju službenice Ane Balaband. Prema popisu koji je objavio Nacional, ispada da je Balaband prošle godine dva puta službeno putovala u Beč i Ženevu te jednom u Basel.

'To je očito falsifikat. Gospođa Balaband radi u odjelu koji se bavi predstavkama i pritužbama građana i udruga. Ona jednostavno nema nikakvog razloga službeno u ime Vlade putovati izvan Hrvatske i sigurni smo da su lažni putni nalozi na njezino ime', kaže naš izvor iz Vlade.

Više sugovornika nam je reklo kako ih u ovom slučaju najviše čudi ponašanje DORH-a. Ne mogu, kažu, razumjeti to da DORH nije obavio svoj posao do kraja. Tim više što je zbog sumnje da je lažirao putne naloge i primao isplate od dnevnica u istražnom zatvoru u Remetincu bio Tomislav Saucha, saborski zastupnik i bivši predstojnik Ureda premijera Zorana Milanovića.

Državnom odvjetništvu postavili smo pitanje kada i od koga je DORH došao do saznanja da postoji sumnja da su se putni nalozi u Vladi lažirali i nakon isteka mandata premijera Zorana Milanovića, odnosno je li DORH do novih spoznaja došao temeljem kaznene prijave koju je podnio Tomislav Saucha ili od premijera Andreja Plenkovića koji je rekao da je Vlada provela internu istragu.

'Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan javno je novinarima odgovorio na pitanje koje ste postavili odnosno da je od premijera prije nekoliko dana saznao za postojanje sumnji u nove nepravilnosti i nezakonit rad u pogledu isplata putnih naloga u Banskim dvorima', odgovorili su nam iz DORH-a.