OBLJETNICA HEROJSKE ŽRTVE

Evo što će se sve u petak događati u Vukovaru

16.11.2016 u 21:15

Bionic
Reading

Ovogodišnje obilježavanje pada i herojske žrtve Vukovara trebalo bi biti najposjećenije do sada. Osim što se očekuje najveći broj građana, u petak će u Koloni sjećanja stupati cijela Vlada, predsjednica države te 60-ak saborskih zastupnika. No na čelu kolone bit će oni koji su herojski nosili obranu grada – vukovarski branitelji

Budući da će Vlada dan prije obljetnice, u četvrtak, zasjedati u Vukovaru, premijer Andrej Plenković i ministri produljit će boravak te će sutra navečer s mladima sudjelovati u paljenju svijeća oko vukovarske bolnice.

Svijeće će, prema riječima Tomislava Čorka, šefa protokola vukovarskog gradonačelnika, gorjeti do jutra 18. prosinca.

Već u osam sati na gradskom stadionu okupit će se branitelji Vukovara te obitelji poginulih i umrlih branitelja tog herojskog grada, kojima je pripala čast na 25. godišnjicu predvoditi Kolonu sjećanja.

Oni će oko 9.30 stati na čelo kolone, a slijede nositelji 163 zastave ratnih postrojbi. Tek za njima hodat će državni vrh.

Osim kompletne Vlade, u koloni sjećanja bit će predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te 60-ak saborskih zastupnika. Dolazak je najavilo 40 veleposlanika i pripadnika diplomatskog zbora.


Čorak za tportal kaže da je podijeljeno 1600 akreditacija, uglavnom novinarima, te da je interes medija iz 'cijelog okruženja' velik.
Misu će na Memorijalnom groblju predvoditi zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić

Najveći broj sudionika

'Prema najavama, ove godine bit će najviše sudionika. Najave su strašne, krenuli su ljudi motorima iz Dubrovnika, biciklima iz Zagreba, pješice iz Orašja, na stotine autobusa dolazi…' nabraja nam Čorak.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara započeo je još 14. studenog znanstveno-stručnim skupom 'Vukovar 91 – 25 godina poslije'.

U četvrtak će biti postavljene ruže i svijeće na grobove poginulih i ubijenih branitelja Vukovara na Memorijalnom groblju. Očekuje se i znanstveno-stručni simpozij 'Ratna bolnica Vukovar 1991. – dr. Juraj Njavro' te polaganje vijenaca i molitva kod Kapelice spasa.

U 19 sati bit će spomenuto paljenje svijeća u Općoj bolnici Vukovar. Molitvu će predvoditi mladi uz pjesmu Klape Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj.

Program 18. studenog počinje u osam sati ujutro i to programom 'Put sjećanja i svjetlosti'. U isto vrijeme okupljaju se branitelji Vukovara na Gradskom stadionu.

Od 9.30 sudionici Kolone sjećanja okupljat će se u dvorištu vukovarske bolnice te u 10.30 kreće Kolona sjećanja koja će se ove godine ponovno kretati preko pješačkog mosta koji je obnovljen.


Oko 12.15 očekuje se dolazak kolone na Memorijalno groblje, gdje će se odati počast i održati molitva za žrtve Domovinskog rata u Vukovaru.
U 17 sati puštat će se svjetiljke po Dunavu u spomen na ubijene i nestale.

Program se nastavlja 19. studenog, dana kada je palo i Borovo naselje. Na putu od Borovo Commercea do crkve Gospe Fatimske, učenici će u osam sati zapaliti svijeće.

U 10 sati kreće Kolona sjećanja od ruševina Borovo Commercea ulicama Blage Zadre, Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske.

Slijedi sveta misa koju će predvoditi biskup u miru Mile Bogović.

20. studenog obilježava se dan sjećanja na stradale u logoru Velepromet te pogubljene na Ovčari.

Cijeli program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara možete pročitati ovdje

Oni koji neće moći posjetiti Vukovar, na ovom linku mogu virtualno prošetati memorijalnim lokacijama grada