SKUCAT ĆE 12 MILIJUNA KUNA

Nismo se baš pretrgli oko vodotornja, pa će uletjeti Vlada

17.11.2016 u 11:17

Bionic
Reading

Nešto malo manje od 12 milijuna kuna ili preciznije 11,98 milijuna kuna, prikupljeno je u deset mjeseci akcije 'Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva'. Građani su zvali, donirali, baš kao i razne općine, gradovi, županije, tvrtke privatne i državne, sportski klubovi, različite udruge... ali potrebnih 24,8 milijuna plus PDV, koliko je procijenjeno da će stajati obnova i uređenje vodotornja, još nije prikupljeno.Stoga će Vlada na sjednici zakazanoj u četvrtak u Vukovaru, kako doznaje tportal, odriješiti kesu i za vodotoranj dati oko 12 milijuna kuna

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević potvrdio nam je da će Vlada 'vrlo konkretno' sudjelovati u akciji obnove vukovarskog vodotornja.

'Sve će biti poznato nakon sjednice, ali sigurno ćemo izdvojiti dio sredstava', kazao je Kuščević.

Kako tportal doznaje, u Vladi su već odlučili da će priložiti sav novac koji nedostaje odnosno oko 12 milijuna kuna.

Recesija, nepovjerenje u institucije ili nešto treće, doveli su do toga u akciji nije prikupljen novac potreban obnovu simbola hrvatskog zajedništva.

Sociolog Ozren Žunec smatra da je riječ prije svega o nedostatku socijalnog povjerenja koje postoji u društvu.

'Poznato je da su neke prijašnje humanitarne akcije završile na sudu, da su se iza njih vukli repovi i da je novac nestao. Mislim da je prije svega riječ o nedostatku socijalnog povjerenja koje vlada u društvu i ne čudi me da potrebna sredstva nisu prikupljena', kazao je Žunec podsjetivši na slučaj iz 1997. godine kada je za vodotoranj Zadarska županija uplatila tri milijuna kuna za koja nikad nije utvrđeno gdje su nestala.

Iako se prvotno spominjalo da će radovi započeti još ljetos pa se sve pomaknulo za jesen i govorilo se da će akcija prikupljanja sredstava trajati do 1. studenog, rokovi su pomaknuti za proljeće iduće godine. Naime, natječaj za izvođača radova, iako je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava najavio još 20. rujna da će biti raspisan za dvadesetak dana, još nije objavljen.

Sve mora biti čisto i transparentno

U Gradu Vukovaru uvjereni su da će se potrebna sredstva prikupiti, a pomicanje rokova obrazlažu činjenicom da su željeli da sve bude čisto i transparentno.

'Mjesec, dva ili tri, manje je važno kada će radovi započeti. Bitno je da sve bude čisto. Kao što iz dana u dan objavljujemo imena donatora, tako i ovom drugom dijelu želimo imati čistu situaciju. Potrebna sredstva prikupit ćemo i vodotoranj će se obnoviti. Dvanaest milijuna kuna nije malo, a ni lako prikupiti, posebno u ovo vrijeme kada su građani prošli kroz recesiju. To je polovica potrebnih sredstva', pojasnio je Tomislav Čorak iz Odnosa s javnošću Grada Vukovara.

Napominje da akcija prikupljanja sredstava nije prestala s prvim danom studenog i da građani i dalje uredno doniraju, ali da je Grad odlučio da se ne ide s reklamiranjem akcije kako ne bi ispalo da u mjesecu u kojem se obilježava Dan sjećanja na Vukovar oni 'žicaju' sredstva građana.

'U četvrtak će se u Vukovaru održati sjednica Vlade na kojoj će gradonačelnik predstaviti niz strateških i važnih projekata za grad, među kojima je i vodotoranj', kazao je Čorak

Stranke se nisu iskazale

Na traženje da prokomentira činjenicu da među donatorima nema središnjica velikih stranaka (HDZ, SDP, Most, HSS, HNS…) već tu i tamo pokoja manja podružnica, Čorak je naveo da su imena svih donatora javno dostupna i da svatko odgovara za svoja djela i postupke pa tako i oni koji zastupaju građane.

A da oni koji zatupaju građane teško zavlače ruku u svoj džep nakon danih obećanja, otkrio je tportal potkraj rujna. Tada smo došli do podatka da je od 51 zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, tek njih devet uplatilo novac za vodotoranj iako su jednoglasno na sjednicu u kolovozu odlučili da novac zarađen na njoj, u visini od 1.298,07 kuna po zastupniku, uplate u akciji obnove simbola hrvatskog zajedništva.