BORBA ZA KOLEKTIVNI

Evo kolike plaće imaju liječnici u jednoj zagrebačkoj bolnici

25.09.2013 u 10:32

Bionic
Reading

Liječnici i medicinske sestre već tjedan dana štrajkaju kako bi prisilili Ministarstvo zdravlja da ispuni njihove zahtjeve i na snagu vrati kolektivni ugovor koji su još 2011. godine potpisali s HDZ-ovim ministrom Darkom Milinovićem i po kojem su imali i 30 posto veće plaće sve dok ga sud u srpnju nije proglasio ništavnim

Večernji list dobio je podatke o plaćama liječnika i sestara za kolovoz u jednoj velikoj zagrebačkoj bolnici iz kojih se jasno može vidjeti za koliko se to povećanje liječnici bore. Tako su u kolovozu specijalisti sa stažem od 10 godina u toj bolnici dobili prosječnu neto plaću od 13.750 kuna.

Oni specijalisti koji u bolnici rade 20 godina dobili su plaće više od 17.000 kuna. Primjerice, jedan od njih u kolovozu je dobio 17.279 kuna, od čega je za pet dežurstava dobio 3900 kuna, za dolazeću pripravnost 2200 kuna, a za nedolazeću pripravnost dobio je 2800 kuna, što znači da je novac dobio samo zato što je tih dana bio, u slučaju potrebe, spreman doći na posao.

Medicinske sestre u istoj su bolnici za kolovoz dobile daleko manje plaće od liječnika jer one rade u smjenama i nemaju privilegij da im u plaću ulaze dežurstva i pripravnosti. Tako je za kolovoz odjelna sestra (SSS) sa 10 godina staža dobila plaću 5015 kuna, a sestra sa 20 godina staža 5582 kune.


Glavna sestra na odjelu u toj bolnici sa 17 godina staža za kolovoz je dobila neto 5545 kuna, a glavna sestra zavoda sa 35 godina staža uprihodovala je 7160 kuna. Sve ove plaće, po poništenom kolektivnom ugovoru, bile su i do 30 posto veće pa ne čudi da liječnici ne odustaju od štrajka dok im Ministarstvo plaće ne vrati na staro iako se zna da po tom ugovoru država za plaće liječnika treba izdvojiti dodatnih 800 milijuna kuna, a već im je, prije njegova poništenja, za plaće nedostajalo 850 milijuna kuna.

Usto su, dok je taj ugovor bio na snazi, bolnice 95 posto sredstava iz limita davale za plaće, a za struju, komunalije i kompletnu skrb o pacijentima ostajalo je svega pet posto pa se štedjelo na pacijentima.
Zanimljivo je i da je predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić nedavno za medije izjavio kako je njegova zadnja plaća bila 23.500 kuna. Dodao je i da je taj mjesec radio 520 sati. Babić nije htio reći koliko dobiva kao volonter u sindikatu, a nagađa se da je riječ o nekoliko tisuća kuna. Anica Prašnjak, predsjednica sestrinskog sindikata, zarađuje kao i predsjednica sindikata djelatnosti Spomenka Avberšek. Plaća od oko 12.000 kuna daje im se iz sindikalnih članarina.

Više pročitajte ovdje