NAJVEĆA VOJNA INVESTICIJA

Evo kakve helikoptere Amerikanci daruju našim susjedima

16.12.2019 u 23:09

Bionic
Reading

Vlada Bosne i Hercegovine najavila je prošlog petka kako za potrebe vojske nabavlja četiri helikoptera Bell UH-1H-II Iroquis vrijedne 38,5 milijuna dolara

Ugovor o nabavci četiri višenamjenska helikoptera poznatih pod nadimkom Huey u petak je potpisala ministrica obrane BiH Marina Pendeš. Susjedna BiH je u ugovoru sudjelovala s 4,3 milijuna dolara, dok je preostali iznos osigurala vlada Sjedinjenih Država kroz sredstva iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama, Foreign Military Sales (FMS) i Foreign Military Funds (FMF).

Riječ je o moderniziranoj i za održavanje jeftinijoj verziji helikoptera za potrebe Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane Oružanih snaga BiH. Prema planu, četiri američka helikoptera služit će za zračni prijevoz, medicinske evakuacije, gašenje požara, traganje i spašavanje.

'Nabava ovih helikoptera predstavlja najveći investicijski projekt od osnivanja Oružanih snaga BiH, kako po iznosu financijskih sredstava tako i po učinku koji će imati na operativne kapacitete i sposobnosti vojske BiH', izjavila je ministrica Pendeš, a prenose bosanskohercegovački mediji.

Bell UH-1 Iroquois Huey Izvor: Alamy / Profimedia / Autor: Malcolm Haines

Nabava novih letjelica ugovorena je po principu 'pristupa sveukupnom paketu' (Total Package Approach) koji za spomenutu cijenu podrazumijeva potpun prijenos sposobnosti i osigurava isporuku četiri helikoptera, preobuku pilota i tehničara u središtima za obuku tvrtke Bell Helicopter Textron te isporuku rezervnih dijelova za dvije godine i 300 sati leta. Uz to, osigurat će se isporuka alata i opreme za održavanje helikoptera, zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera te isporuka tehničke dokumentacije za zrakoplovno-tehničko održavanje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Alen Jusić

Bellov UH-1 nastao je sredinom 50-ih godina prošlog stoljeća, a poznat po svojoj ulozi u Vijetnamskom ratu. Nadimak Huey dobio je zbog svoje prvotne oznake HU-1 (helicopter utility – višenamjenski helikopter). Razvijen je za potrebe obavljanja različitih zadaća, od evakuacije ranjenika, preko transporta vojnika i streljiva, do pružanja vatrene podrške kopnenim snagama. Helikopter se nalazi u naoružanju više od 40 zemalja širom svijeta.

Oružane snage BiH raspolažu s ukupno 38 helikoptera, među kojima su srednji transportni helikopteri Mi-8T i Mi-8MTV, te lakim višenamjenskim helikopterima UH-1H i SA 341 Gazela, a niti jedan od njih nije mlađi od 25 godina.