SENZACIONALNO OTKRIĆE

Evo kako je policija nakon 10 godina došla do skupocjene 'Marije Magdalene'

01.04.2015 u 12:05

Bionic
Reading

Splitska policija pohvalila se time da je pronađena umjetnička slika 'Marija Magdalena', vrijedna više milijuna te ukradena prije deset godina iz crkve Svete Mande na Marjanu. Riječ je o umjetničkom djelu iz 17. stoljeća, radu nepoznatog umjetnika

Policija je prije dvadesetak dana dobila dojavu da se slika nalazi u podrumu jedne kuće, pa je lokacija pretražena, a sumnje potvrđene, rečeno je na izvanrednoj konferenciji za medije. Pronađena je slika veličine 76X74 cm, ulje na platnu, te uokvirena drvenim rezbarenim okvirom.

Kako se zasad pokazalo u istrazi, kradljivac je bio muškarac rođen 1981, otprije poznat policiji po krađama i zlouporabi droge, no on je preminuo 2011.

Prije smrti navodno je sliku dao na čuvanje 73-godišnjaku, u čijoj kući je i pronađena. Taj gospodin se inače bavi prodajom rabljenih stvari na tržnici i navodno nije bio svjestan vrijednosti djela koje je čuvao u podrumu. Protiv njega je podignuta kaznena prijava zbog prikrivanja, za što je predviđena kazna do tri godine zatvora.

Pročelnik splitskog Konzervatorskog odjela Radoslav Bužančić blistao je od sreće.

'Djelo je rad nepoznatog autora iz tzv. mletačke škole, a zbog sakralne tematike ništa slično se ne može pronaći čak ni na crnom tržištu umjetnina. Slika je restaurirana dvije godine prije krađe i na njoj ne primjećujemo velika oštećenja unatoč lošim uvjetima u kojima je držana', rekao je.

Šef splitske krim-policije Josip Buljan kazao je da nisu zabilježili to da se 'Marijom Magdalenom' uopće pokušalo trgovati. 'Umjetnina će uskoro biti vraćena vlasniku, a to je formalno crkva Svetog Križa u Splitu', istaknuo je Buljan.