GROZNICA U AMSTERDAMU

Europsko plemstvo na abdikaciji kraljice Beatrix

30.04.2013 u 08:49

Bionic
Reading

Narančasta groznica zahvaća Amsterdam dok se završavaju zadnje probe a grad zaključuje pripreme za abdikaciju kraljice Beatrix u utorak, u korist njezina sina Willema-Alexandera

Kraljica je održala kratak pozdravni govor emitiran na televiziji.

'Ni vlast, ni volja pojedinca, ni autoritet naslijeđa, već jedino želja da se služi zajednici može dati srž aktualnom kraljevanju', izjavila je kraljica, zahvalivši nizozemskom narodu na povjerenju tijekom 33 godine njezine vladavine.

Vidno dirnuta, kraljica je odala počast suprugu, preminulom 2002., i ustvrdila da je njezin sin spreman za zadaću koja ga očekuje.

'Intenzivno djelujući na nacionalnom i međunarodnom polju te zahvaljujući njegovu velikom zanimanju za razvoj naše epohe, spreman je na svim razinama'.

Nešto ranije, kraljica, princ Willem-Alexander i njegova supruga princeza Maxima stigli su u Rijksmuseum, jedan od najpoznatijih na svijetu, nedavno ponovno otvoren nakon 10 godina radova, u kojem se održava gala večera za izaslanstva iz čitavog svijeta.

Britanski princ Charles i supruga Camilla, princ Philippe i princeza Mathilde iz Belgije kao i prinčevski parovi iz Španjolske, Jordana i Japana među uzvanicima su proslave.

Narančasta groznica izazvana promjenom vladara počela je već tijekom poslijepodneva na Trgu Dam gdje se nalazi kraljevska palača i u crkvi u kojoj će se održati svečanost polaganja zakletve novog kralja.

Znatiželjnici, turisti i Nizozemci, pokušali su oko podneva, kada se održavala proba svečanosti, na tim mjestima uočiti kralja s obitelji, u kojoj je i buduća prijestolonasljednica Catharina-Amalia (9).

Princ Willem-Alexander postat će prvi muškarac u Nizozemskoj koji se popeo na prijestolje od 1890. godine.