ULOGA NIZOZEMSKIH VOJNIKA

Europski sud obio zahtjev udruge Majke Srebrenice

27.06.2013 u 20:57

Bionic
Reading

Europski sud za ljudska prava u četvrtak je definitivno odbio zahtjev udruge Majke Srebrenice koja je željela doznati koliku su odgovornost imali nizozemski pripadnici plavih kaciga u masakru što su ga u Srebrenici 1995. počinile srpske vojne snage, ocijenivši legitimnim imunitet koji im je dao UN

'Dodjela imuniteta UN-a legitimna je i nije nerazmjerna', ocijenio je sud, objasnivši kako je zahtjev Majki Srebrenice odbijen.

Srebrenička enklava bila je pod UN-ov protektoratom nakon čega su je 11. srpnja 1995. zauzele vojne snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića, kojima se slabije naoružani i brojčano slabiji pripadnici nizozemskih plavih kaciga nisu mogli oduprijeti. Mladićevi vojnici potom su pogubili gotovo 8000 dječaka, mladića i odraslih muškaraca, što je najteži masakr počinjen na europskom tlu nakon Drugoga svjetskog rata.

Na pokretanje postupka pri Europskom sudu za ljudska prava članice obitelji ubijenih Srebreničana odlučile su se nakon što je nizozemski vrhovni sud u travnju odbio njihovu tužbu podnesenu zbog činjenice da vojnici iz te zemlje koji su bili u sastavu zaštitnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR) nisu poduzeli ništa kako bi bošnjačko stanovništvo zaštitili od masovnih ubojstava koje su počinile srpske snage.

Nizozemski je sud tužbu odbacio, pozivajući se na imunitet od sudskog progona zajamčen UN-u, pa tako i vojnicima koji djeluju po zastavom svjetske organizacije.