BEZ OBJAŠNJENJA

Europski parlament odbacio Matesovu kandidaturu

12.06.2013 u 14:39

Bionic
Reading

Zastupnici Eurospkog parlamenta nisu u srijedu podržali kandidaturu Nevena Matesa za hrvatskog člana Europskog revizorskog suda. Protiv Matesova na plenarnoj sjednici u Strasbourgu imenovanja glasovalo je 396 zastupnika. Za je bilo 231, a suzdržanih 45 zastupnika.

Negativno mišljenje Europskog parlamenta o Matesovoj kandidaturi bilo je očekivano jer je on dobio negativnu ocjenu nakon saslušanja pred Odborom za proračunski nadzor 27. svibnja.

Odbor je većinom glasova, 16 za i 11 protiv, dao negativno mišljenje. Iako Odbor nije dao obrazloženje za takvu odluku, smatra se da je članovima bilo presudno to što Mates nije nedvosmisleno rekao da bi odustao od kandidature u slučaju da ne dobije pozitivnu ocjenu Europskog parlamenta.

Mišljenje Europskog parlamenta je savjetodavno, ali do sada nije zabilježen slučaj da Vijeće EU-a, koje ima konačnu riječ kod imenovanja članova Europskog revizorskog suda, odluči suprotno preporuci Europskog parlamenta.

Europski revizorski sud, čije je sjedište u Luxembourgu, institucija je Europske unije čija je osnovna zadaća ispitivati zakonitost i pravilnost svih prihoda i rashoda EU-a, uključujući račune svih tijela Unije. Na kraju svake financijske godine to tijelo podnosi Godišnji izvještaj o proračunu EU-a Europskom parlamentu i Vijeću ministara.

Svaka zemlja članica ima po jednog predstavnika u Revizorskom sudu. Oni moraju imati kvalifikacije za revizorski posao i moraju biti neovisni od nacionalnih i europskih institucija.

Dr. Neven Mates dugi je niz godina radio u inozemstvu, najvećim dijelom u Međunarodom monetarnom fondu. Nakon prijevremenog umirovljenja 2009. godine, Mates se vratio u Hrvatsku i preuzeo dužnost savjetnika u HNB-u, što je i danas.